FB TW PIN NWS

Ralston: Askeri seçenek son tercih olmalı

2006-10-20
ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph W. Ralston, ''ABD'nin dış politikasında PKK'nın araç değil, terörist örgüt olduğunu'' kaydederek, ''Herhangi bir şekilde PKK ile masaya oturma seçeneğimiz yok, askeri seçeneğimiz var, ama askeri seçenek son tercih olmalı. PKK'yı yenmek için, terörizmle savaşmak için bütün kolları kullanmak gerekir'' dedi.

Ralston, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) tarafından Avrasya Bir Vakfı'nın ev sahipliğinde Swissotel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD'nin çok iyi birer dost olduğunu belirterek, ''PKK ile savaşta daha iyi dostunuz olamaz. Böyle bir taahhüdümüz olmasa burada olmazdım'' dedi.

Amerika'nın bütün zamanlarda Türkiye'nin yanında olduğunu ve yanında kalacağını dile getiren Ralston, şunları söyledi:
''ABD'nin rolüne ilişkin yanlış yargılar olabilir, ama bunlar sadece söylence. İlk söylence, 'PKK'ya karşı ABD'nin hiçbir şey yapmadığı' söylencesi. ABD, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor. 1997'den beri yasa dışı kabul edildi. PKK'ya karşı savaşan herkese yardım ediyoruz. PKK'ya lojistik, finansman gibi destekleri durdurmak için çalışıyoruz. Somut sonuçlar isteniyor, Irak ve Türk hükümeti ile görünür sonuçlar elde etmek için çalışıyoruz.''

ABD'nin her zaman Türkiye, Irak ve Avrupa gibi ittifaklarıyla birlikte terörü ortadan kaldırmak için uğraştığına dikkati çeken Ralston, ''ABD'nin dış politikasında PKK araç değil, terörist örgüttür. Bunun aksi yönünde bir söylence var, bu doğru değil. Ne Irak'ta, ne de başka bir yerde desteklemedik, desteklemeyeceğiz'' dedi.

Diğer bir söylencenin, 'ABD, PKK'yı yeteri kadar ciddiye almıyor, öyle olsaydı Irak'ta PKK'yı yok ederdi' şeklinde olduğunu kaydeden Ralston, ''ABD'den Irak'a gönderilmiş birçok kişi terörle mücadele uğraşı veriyor. Herhangi bir şekilde PKK ile masaya oturma seçeneğimiz yok, askeri seçeneğimiz var, ama askeri seçenek son tercih olmalı. PKK'yı yenmek için, terörizmle savaşmak için bütün kolları kullanmak gerekir'' diye konuştu.