FB TW PIN NWS

Olmert'ten süpriz barış adımı

2006-11-28
İsrail yaptığı açıklamada kaçırılan askerlere karşılık bir çok Filistinli mahkumu takas edebileceği söyledi. Başbakan Ehud Olmert yaptığı açıklamada barış için çaba harcayacağını belirtti.

Olmert yaptığı konuşmada Filistinliler üzerinde uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceğini ve dondurulmuş hesapların yeniden açılabileceğini de sözlerine ekledi. Olmert, bazı işgal altındaki toprakların da boşaltılabileceğini yineledi.

“ Buna hazırız ve bu yolda yürümek istiyoruz, ta ki kalıcı bir çözüm bulunana kadar” diyen Olmert’in konuşmasından birkaç saat sonra Filistinli militanlar Gazze’ye roket saldırısında bulundular. El Aksa Şehit Tugayları tarafından üstlenilen saldırının İsrail’in öldürdüğü iki Filistinlinin intikamı için yapıldığı belirtildi. Sözde ateşkes iki taraf için de geçerli değil.

Olmert ve Abbas gitgide artan ABD’nin çözüm bulma baskısı altındalar. Olmert’in ani barış teklifi ise Bush ve Rice’ın bölgeye yapacağı geziden günler önce gelmesi ise dikkat çekici bir nokta oldu.