FB TW PIN NWS

Kaçırılan İran'lı diplomat: ''Bana işkence yapıldı''

2007-04-12
Irak'ta kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan İran'ın Bağdat Büyükelçiliği eski ikinci katibi Celal Şerefi, kaçırılışını ve nasıl işkence gördüğünü anlattı.


Irak'ta kaçırılışını ve nasıl işkence gördüğünü anlatmak üzere basın toplantısı düzenleyen Şerefi, toplantı salonuna tekerlekli sandalyede hemşire ve doktor nezaretinde geldi.


Kaçırıldıktan sonra işkence edilerek sorgulandığını ifade eden Şerefi, sorgu sırasında, İran'ın Irak'ta hangi gruplara yardım ettiği, İran'ın Irak halkına ve Maliki hükümetine neden yardım ettiği, İran ve Maliki hükümetleri arasında özel ilişki olup olmadığı ve Barzani ile Talabani'nin İran ile ilişkilerine dair sorulara muhatap kaldığını iddia etti. Şerefi, Irak'ta kaldığı son günlerinde, kendisini Amerikan Büyükelçiliği temsilcisi olarak tanıtan birisi tarafından işkence edildiğini ve sorgulandığını da sözlerine ekledi.


Bugün Kızıl Haç Komitesi Tahran Temsilciliği Başkanı Piter Ştoger, Irak'ın Tahran Büyükelçisi Mecit Mecidi ile birlikte Celal Şerefi'yi ziyaret etmiş, ziyaretin görüntüleri İran Devlet Televizyonu'ndan yayınlanmıştı.