FB TW PIN NWS

Hollanda’da burka giyilmemesi için yasa

2006-11-21
Hollanda'da burka, terör tehdidi sayılacak. Hükümetin, birkaç gün içinde burka giyilmesini yasaklayan bir yasa tasarısının sunulacağı yönündeki planlarını açıklamasının ardından Hollanda, bu yasağı getiren ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor. Hollanda Kabinesi önceki gün, burkanın 'terör tehdidi' oluşturduğunu ve giyenlerin yüzlerini gizleyerek güvenliği tehdit ettiği yönünde karar almıştı.

Yüzü örtmek insan haklarını kısıtlıyor

Burka adı verilen kapalı giysi Hollanda'da yasaklanıyor. Hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısının önümüzdeki birkaç gün içerisinde oylamaya sunulacağı kaydedilirken, Hollanda, bu yönde kısıtlama getiren ilk Avrupa ülkesi olacak. Yasağın yüzü kapatan her tür kıyafete uygulanabileceği belirtilirken, 'toplum arasında yüzü örten kıyafetler' giyme yasağı, insan hakları açısından kısıtlamalara neden olabilir şeklinde yorumlanıyor. Hollanda'nın gardiyanlıktan gelme Demir Rita lakaplı, sert politikalarıyla bilinen Göçmen İşlerinden Sorumlu Bakanı Rita Verdonk da yasak planından memnuniyetini gizlemeyerek, burkanın kadına yönelik baskıyı daha da artırdığını söyledi. Burka kullanımını ülke güvenliğine bir tehdit olarak nitelendiren Verdonk, bunun kamu düzeni, güvenlik ve vatandaşların korunması açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hollandalılar yasağa sıcak bakıyor

Hollanda vatandaşları,ile Hollanda`da yaşayan bazı Türk vatandaşlarının burkaya getirilecek yasağa sıcak baktığı gözlemleniyor. Bu arada Müslümanlar kuruluşu ise yasağa tepki gösterenler arasında. Hollanda'daki bazı Müslüman gruplarsa yasak kararına öfkeli. Müslüman Birliği CMO'dan bir sözcü, "Kötü niyetler taşıyan insanların burka giyeceklerini sanmıyorum" şeklinde görüşlerini dile getirirken, Hollanda'da sadece 30 kişinin burka giydiğini söyledi. Yaklaşık 1 milyon Müslüman'ın bulunduğu Hollanda'da, burkanın yoğunluklu olarak Afgan mülteciler arasında yaygın olduğunu dile getirdi.