FB TW PIN NWS

Putin-Merkel görüşmesi

2007-01-22
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ile herkesin çıkarına olacak enerji görüşmeleri için hazır olduklarını söyledi.

Putin, Rusya’nın Karadeniz sahilindeki Soçi’de Almanya Başkanı Angela Merkel ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Partnerlerimizin de bu konuda (enerji) karşılıklı haklar ve çıkarlar ilkesine sadık kalacağını umuyoruz” diye konuştu.

Moskova’nın Avrupalı partnerleriyle enerji ihracatı konusunda net kurallar oluşturmak istediğini kaydeden Putin, “Pasifik istikametindeki boru hatlarındaki çalışmaları hızlandıracağız ve batıya ihracat hatlarını çogaltacağız. Biz her zaman piyasa ilişkisi temeline dayalı net bir politikaya göre hareket ettiğimizi söylüyoruz. Bu net ilkeler herkes için geçerli” dedi.

Putin, Rusya’nın petrol ve dogalgaz ihracatında Belarus ve Ukrayna gibi geçiş ülkelerine olan bağımlılığını en aza indirmek için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi. Merkel de, “Rusya ile yanlış anlamaları önlemek için daha iyi bir iletişime ihtiyaçları oluduğunu” belirtti.

Merkel, Rusya-AB ortaklık anlaşmasına da değinerek, bu konuda iki taraf arasında ortaya çıkan tıkanıklığı, AB dönem başkanı olarak aşmaya çalışacaklarını belirterek, “İlişkilerimizin stratejik, yakın ve uzun vadeli olduğunu güvence altına alabilmek için Rusya-AB anlaşmasında gelişme sağlanması için çaba harcayacağız” dedi.

KOSOVA
Kosova konusuna da değinen Putin ülkesinin Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili sadece tarafların kabul edeceği uluslararası önerileri destekleyeceklerini söyledi.

Kosova’nın statüsüyle ilgili dışarıdan bir çözüm dayatmasını kabul edilebilir olarak görmediklerini ifade eden Putin, “Sorunun uzun vadeli çözümü, sadece Priştine ve Belgrad’ın kabul edeceği bir model olabilir. Biz taraflardan birinin; gelin buna Belgrad diyelim: Sırp halkının küçük düşürülmesi yönündeki bir dayatmayı kabul etmesinin Avrupa’nın da çıkarına olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Putin, Kosova’daki sorunun çözümünü başarabilmeleri halinde bunun dünyadaki diğer sorunların çözümü için de örnek oluşturacağını sözlerine ekledi.

Merkel de açıklamasında pazar günü Sırbistan’da yapılan seçimlerin bu Balkan ülkesindeki istikrarı güçlendirmesine yardımcı olmasını umduğunu belirterek, “Sırbistan’daki demokratik güçlerin seçimlerle güçlenmesini umut ederim” diye konuştu.