FB TW PIN NWS

Büyükanıt: ''Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı'2

2007-04-13
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt gündemdeki konulara ilişkin düzenlediği basın toplantısına başladı.


Mesut Barzani'nin açıklamalarına değinen ve PKK'nın Kuzey Irak'ta geldiği noktayı anlatan Büyükanıt "Kuzey Irak'a operasyon gerekli" dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Kuzey Irak'a operasyonun gerekli olduğunu söyledi. Büyükanıt, "Siyasi karar ortaya çıkmalı" dedi.


CUMHURBAŞKANLIÐI SEÇİMİ


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, seçilecek cumhurbaşkanının aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) de başkomutanı olduğunu belirterek, ''Hem vatandaş hem TSK'nın bir personeli olarak cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz'' dedi.


Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin görüşlerini dile getirdi.


Orgeneral Büyükanıt, şöyle devam etti:
''Şimdiye kadar bu konuda hiçbir şekilde, hiçbir zeminde, hiç kimseyle konuşmadım. Bir hususu belirtmek istiyorum: Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yalnız basın mensupları değil Türk milleti de yakından tanıyor. Bizim temel düşünce yapımızı, inandığımız temel değerleri, cumhuriyet ilkelerine, laiklik ilkesine bağlılığımızı bilmeyen kimse yoktur herhalde. Olamaz... Bu konulardaki hassasiyetimizi Türk milleti biliyor. Onun için bunları tek tek saymaya gerek yok. Bu değerler manzumesine sahibiz.


Bir diğer önemli husus, seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda TSK'nın başkomutanıdır. Bu yönüyle TSK'yı yakından ilgilendirmektedir. Biz hem cumhurbaşkanımızın hem de aynı zamanda başkomutanımızın Silahlı Kuvvetler ve Türk milletinin sahip olduğu cumhuriyetin temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum.''