FB TW PIN NWS

Batı basını: 'Türkiye geçmişi ile yüzleşmeli'

2007-01-21
Hrant Dink’in öldürülmesinin tüm dünyada yankıları sürerken katil zanlısı olarak 17 yaşındaki bir kişinin göz altına alınması da çok dikkat çekti. “Türkiye, geçmişi ile yüzleşmeli” gibi başlıklar kullanan Batı basını, “Cinayetin zamanlanması daha kötü olamazdı”, “Türkiye’nin AB hedefine yeni bir darbe vuruldu” şeklinde yorumlar yaptı. Gazeteler, cinayetin dünyada bir “öfke dalgası” yarattığını da yazdılar.

OBSERVER: TÜRKİYE GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞMELİ
Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesi başyazısında “Türkiye, geçmişi ile yüzleşmeli” başlığını kullandı. Gazete “Türkiye, laikliğin militan milliyetçiliğe bağlı olduğu garip bir demokrasi türü” ifadesini kullandı. Atatürk’ü küçültmenin de suç olduğunu yazan gazete, “Türk devleti, elbette ki Sayın Dink’in ölümünden sorumlu değil ancak ülkenin geçmişinin utanç verici bölümlerinin açık bir biçimde tartışılmasına izin verme isteksizliği gazetecilerin kolayca hain olarak nitelendirildiği bir iklim yaratıyor” yorumunu yaptı.

SUNDAY TİMES: CİNAYETİN ZAMANLANMASI DAHA KÖTÜ OLAMAZDI
Büyük Pazar gazetelerinden The Sunday Times ise, “Türk sağının nefret ettiği editör vuruldu” başlıklı haberinde “Dink cinayeti zamanlanması, Türkiye’nin AB hedefi açısından daha kötü olamazdı” yorumunu yaptı.

LE FİGARO: ERDOÐAN HÜKÜMETİ İHTİYATLI AÇILIM KARTINI OYNUYOR
Fransız Le Figaro da, Türkiye’deki yeniden yükselen sert milliyetçiliğin trajik bir dönüş yaptığını savundu. Ankara’nın “Ermeni soykırımı” iddialarının araştırılması için bir komisyon kurmasını önerdiğini anımsatan gazete, “Kemalist devletin temsilcilerine göre daha esnek olan Erdoğan hükümeti, ihtiyatlı bir açılım kartını oynuyor” görüşünü dile getirdi.

LA TİMES: TÜRKLÜÐE HARAKETTEN MAHKUM OLMUŞTU
Hrant Dink’in “Türklüğe hakaret” gerekçesiyle yargılanan bir grup yazardan biri olduğunu anımsatan Los Angeles Times ise, bunların çoğunun beraat ederken Dink’in mahkum olduğunu belirterek Dink’in Türk ulusuna sadık olmayı sürdürdüğü görüşlerine de yer verdi.

NYT: CİNAYET TÜRKİYE’Yİ ŞOK ETTİ
New York Times gazetesi de, Dink cinayetinin Türkiye’yi şok ettiğini belirterek çeşitli çevrelerden analistlerin cinayetin Türkiye’ye doğrudan hedef alan bir saldırı olduğu konusunda birleştiklerini yazdı.

LE MONDE: DÜNYA ÇAPINDA ÖFKE DALGASI YARATTI
Türkiye’nin şok olduğunu, cinayetin siyasi olduğu konusunda bir kuşkunun bulunmadığını belirten Fransız Le Monde de, Dink cinayetinin dünya çapında bir “öfke dalgası”nı yarattığını kaydetti. Dink’in Türkiye’deki Ermeni topluluğunun en iyi tanınan sesi olduğuna işaret eden gazete, öldürülmesini protesto edenlerin “katil devlet” bağırdıklarını da yazdı.

TELEGRAPH: AB ÇABALARINA DARBE VURACAK
İngiliz The Telegraph da, Dink cinayetinin Türkiye’nin AB çabalarına yeni bir “darbe” vurması beklendiğini öne sürdü. Binlerce Türkün Agos gazetesinde önünde toplanarak Türk devletine karşısı sloganları attığına dikkat çeken gazete, Dink’in Ermenilerin öldürülmesini “soykırımı” olarak nitelendirerek Türkiye’de yaygın bir öfke yarattığını kaydetti.

ABC: 32 SAAT SONRA YAKALANDI
İspanyol ABC ise, Hrant Dink’in öldürülmesinin zanlısı olarak 16-17 yaşında bir kişinin göz altına alındığını belirterek bunun cinayetin sadece tam 32 saat sonra meydana geldiğine dikkat çekti.

EL MUNDO: BABASI POLİS İLE TEMAS KURDU
İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Mundo da, zanlının babasının polis ile temas kurduğunu kaydederken İstanbul valisinin cinayetin aydınlatılması için halka işbirliği çağrısını yaptığını yazdı.