FB TW PIN NWS

Babacan: 'Sosyal Güvenlik Reformu seçim sonrasına kalmaz'

2007-01-21
Devlet Bakanı Babacan, Sosyal Güvenlik Reformu'nun tamamının 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesinin şüpheli olduğunu, ancak tamamen seçim sonrasına ertelenmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Babacan, reformun 1 Temmuz'da olabilecek en geniş şekilde yürürlüğe gireceğini belirtti.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında konuşan Babacan, Sosyal Güvenlik Reformu'nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Çok arzu etmemize rağmen, Ocak ayı itibariyle uygulamaya koyamadık. Öyle seçimlerden sonraya falan tamamen erteleme gibi bir niyeti yok. Bizim arzumuz, Sosyal Güvenlik Reformu'nu mümkün olduğunca geniş unsurlarıyla beraber 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya sokabilmek. Yüzde 100, bütün unsurlarıyla 1 Temmuz'a kadar yetiştirebilir miyiz, şüphelerimiz var. Çünkü özellikle iptal gerekçelerine baktığımızda bizim başlangıç felsefemizle çelişen, buluşmayan bazı yönler var."

REFORM TAMAMEN YENİLENECEK
Babacan ayrıca çözümün sosyal taraflarla yürütülmesi, farklı farklı ekiplerle yeni çözümler bulunması gerektiğini belirterek, bu nedenle de bazı konularda reformun yetişmeyebileceğini ifade etti. Kötü sürprizlerle karşı karşıya kalınmaması için 1 Temmuz'dan itibaren yasanın tamamıyla yeni bir şekilde yürürlüğe gireceğini belirten Babacan, reformun bazı konularının elde olmayan sebepler nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.

MECLİS MESAİSİ YETİŞMEZ
Hükümetin 2007'de "sanki seçim yılı değişmiş gibi" çalışacağını söyleyen Babacan, özellikle cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili olarak TBMM'nin mesaisinin biraz kısa olabileceğine dikkat çekti. TBMM'nin normal bir yıl gibi hızlı çalışamayacağını belirten Babacan, "Ama bu, kurumlarımızın çalışmasında bir yavaşlama anlamına kesinlikle gelmiyor. İkincil düzenlemelerin yapılması ile ilgili bir yavaşlama için hiçbir gerekçe yok" dedi.

AB İLE EKONOMİK ENTEGRASYON
Babacan, 2006 Kasım sonu itibariyle Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket sayısının 14 bin 782'ye ulaştığını belirtti. Geçen yıl 11 aylık dönemde uluslararası doğrudan yatırımlarda gerçekleşen sermaye girişinin yüzde 83'ünün AB ülkeleri ile olduğunu söyleyen Babacan, "Yani ekonomik anlamda entegre olacağımızın sinyallerini alıyoruz" diye konuştu. Babacan, sözkonusu verilerin; sürdürülebilir, güçlü bir yapıda devam edileceğini gösterdiğini belirterek, yatırım harcamalarındaki büyümenin arz fazlası oluşturarak, enflasyonla mücadelede rahat bir ortam sağlayacağını ve büyümeyi destekleyeceğini ifade etti.

MÜZAKERE BELGESİ UYGUN ORTAMDA AÇIKLANACAK
Başmüzakereci Babacan, AB ile ilişkilerde rasyonel olunması gerektiğini belirterek, müzakere sürecinin uzun ve zorlu bir süreç olduğuna işaret etti. "Hedefe emin adımlarla ilerliyor olmamız önemli" diyen Babacan, üye ülkelerin 27'ye çıkması nedeniyle AB'nin kafa karışıklığı içinde olduğunu söyledi. Babacan ayrıca, "Siyasi ortama geçici bakıyoruz" dedi.
35 fasıldaki çalışmaların devam edeceğini belirten Babacan, Müzakere Pozisyon Belgesi ile ilgili taslağın hazır olduğunu, siyasi ortam rahat olduğunda açıklanacağını ifade etti.