FB TW PIN NWS

Babacan: “Köktendinciliğe ve PKK Terörüne Yanıt Demokrasi”

2006-10-12
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, kötendincilik ve PKK terörü konularında yanıtın demokrasi olduğunu belirterek, “Türkiye’de demokrasi ne kadar derin ise, aşırılık riski o kadar küçük olur” dedi.

AB gezisi çerçevesinde temaslarda bulunduğu İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais ile bir söyleşi yapan Babacan, köktendincilik veya terör gibi sorunların karşısında demokrasinin derinleşmesinin taşıdığı önemi vurguladı.

Babacan, “Türkiye’nin İslamcı köktendincilik, askeri müdahale ve Kürt terörizm olmak üzere, üçlü bir tehdit ile karşı karşıya bulunuyor. AB, bunlara karşı koruma sağlıyor mu?” sorusunu yanıtlarken de AB ile üyelik müzakereleri sürecinin öngörülebilir bir gelecek sağlamada çok yardımcı olduğunu belirtti.

Türk demokrasinin birçok defa farklı nedenlerden dolayı askıya alındığını ancak AB’ye entegrasyon sürecinin Türkiye’de sivil-asker ilişkilerinin Avrupa tarzında yürütülmesine katkı olacağını söyledi.
İspanya’nın da benzer demokratikleşme aşamalarından geçtiğine işaret eden Babacan, “Köktendincilik veya PKK’nın terörüne gelince, yanıt yine demokrasidir. Türkiye’de demokrasi ne kadar derin ise, aşırılıkların ortaya çıkması riski o kadar küçük olur.”

Ali Babacan, Türkiye’nin son dört yılda son 40 yıla göre daha çok reform yaptığını ancak reformların uygulanmasının bir zihniyet değişikliğini gerektirdiğini, bunun da zaman aldığını belirtti.

Başka bir soru üzerine İslam ile demokratik değerler arasında bir çelişki görmediklerini söyleyen Babacan, Müslüman olan ancak laik ve demokratik bir sisteme sahip Türkiye’nin AB’ye girmesi ile Müslüman dünyasının AB algılamasının değişeceğini belirtti.

Türkiye’nin hiç kimse için model olma iddiasının bulunmadığını ancak doğru işaretler gönderdiğini kaydeden Babacan, diğer bir sorunun karşısında Papa 16’nci Benedikt’in Türkiye ziyaretinin başarı olacağını sandığını da söyledi.