FB TW PIN NWS

Bollywood

Bollywood

Bollywood, Hindistan'da Mumbai'deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir terimdir.

Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretilmektedir.

Bombay ve Hollywood isimlerinin birbirleri ile harmanlanarak oluşturulan Bollywood ismi, Hint film sektörünün geneli haline gelmiştir. Bugün 1.4 milyara yaklaşan nüfusu ile Hindistan içerisinde üretilen filmlerin yaklaşık 1/4 gibi ciddi bir oranı Bollywood stüdyolarından çıkmaktadır.

20. yüzyılın başında iken kurulan Bollywood, genel olarak filmlerini Hinduca dilinde çekmektedir. Bu prodüksiyon şirketi tarafından geliştirilen filmlerde 2 önemli detay daima izleyicilere yansıtılmaktadır. Bu detaylar;

Filmlerde genel olarak şarkı ve şarkılar ile beraberinde eşlik edilen dansların göze çarptığını görmekteyiz. Hint filmleri, genel olarak büyüleyici aşk öyküleri, aile ve aşk hikayeleri çerçevesinde gelişmektedir. Filmler içerisinde Hint kültürünün zengin mitolojik değerleri izleyicilere detaylı bir şekilde lanse edilmektedir.

Tarihler 1920’li yılları gösterdiğinde Bollywood filmlerinin bir dizi yükselişi meydana gelmiştir. Bu durum, ülke içerisindeki birçok yapımcının sektöre, Bollywood’a ilgi göstermesine neden oldu. 1920’li yıllarda yapılan filmlerin bu nedenle yoğun olarak mitolojik ve tarih içerikli olduklarını görmekteyiz. Bununla birlikte Aksiyon kategorisine de giriş yapan ülke, Hint izleyicilerin büyük takdirini ve beğenisini kazandı. Renkli televizyon döneminin başlaması ile beraber Bollywood sektörü animasyon dönemine de ayak uydurmuştur. Bu bağlamda ülkede büyük film saraylarının inşa edilmesi sektöre verilen önemi gözler önüne sermiştir.

İkinci Dünya Savaşının patlak verdiği dönemlerde Hint hükümeti film sektörün biraz kısıtlamaya yönelik adımlarda bulundu. Bu dönem içerisinde üretilen film sayıları çok az olmasına karşın izleyici sayılarında büyük artışlar meydana gelmiştir. Bollywood, asıl patlamasını ise 1947 yılında almış olduğu değişiklik ile elde etti. Bu tarihten itibaren çekilen filmlerde ana tema olarak sosyal reformist konular ele alınmaya başlatı. Filmlerde sıklıkla fahişelik, çok eşlilik, çeyiz sistemi gibi konular eleştiriliyordu.

1950’li yıllardan sonra ise alt tabaka adı verilen ekonomik durumu iyi olmayan kesimin hayatına yönelik filmler geliştirilmeye başlandı. 1980 ile 2000’li yıllar arasında çalkantılı bir dönem geçiren sektör, 2000 yılından sonra dünya devleri ile mücadele eden sektör birçok başarılı oyuncu, yönetmen, senariste de sahiptir.

Bugün, Bollywood denildiği zaman birçok kişinin aklına Raj Kapoor, Aamir Khan, Aishwarya Rai, Shah Rukh Khan gibi birçok isimler ortaya çıkarmıştır.

Kökleri 1896’ya kadar giden en eski ve en büyük film endüstrilerinden olan Bollywood, kendine has ikonik özelliklere sahiptir. Bir Hint filminin Bollywood ekolünden geldiğini iddia edebilmesi için en temel iki şart müzik ve danstır. Geleneksel Bollywood filmlerinin olmazsa olmazı olan bu iki öğe aynı zamanda filmin içermesi gereken ihtişam ve görkemi üç boyutlu animasyonlar, dijital efektler, dev mekanik platolar kullanmadan izleyiciye aktarmayı sağlar. Bir nevi epik müzikal olan Bollywood sinemasında pastanın hamuru müzik ve dans ile hazırlanırken kreması ise renklerdir. Tüm kostümler, dekorlar, makyajlar, mekanlar en güçlü en parlak renk tonları seçilerek hazırlanır ve filmin genelinde sağlanan ihtişamlı cümbüşe katkısı yadsınamaz. Hindu dilinde çekilen bu filmlerin tüm dünyada farklı kültürlere mensup farklı dil ve dinden insanlar tarafından sevilip beğenilmesi ise başarısının esas göstergesidir.

Geleneksel Bollywood filmlerinde Hindu kültürünün temelini oluşturan kast sistemi daha belirgin biçimde hissedilse de, yakın zamanlı yapıtların büyük çoğunluğu gerek edindikleri global hayran kitlesi gerek yeni nesil Hindu sinemacıların modern dünya görüşleri sayesinde klasik senaryo konseptinden uzaklaşarak daha özgün eserler olarak karşımıza çıkar. Aşk, müzik ve dans üçgenine uzun yıllar sıkışıp kalan Bollywood, artık sosyal ve kültürel sorunlar, spor, eğitim, inançlar ve değerler gibi çok farklı alanlarda ürünler vermektedir.


Hollywood filmlerinde müzikler soundtrack olarak kullanılır, arka planda çalar. Bollywood'da ise müzik çaldığı anda herkes senkronize bir şekilde dans etmeye başlar.

Hollywood aksiyon filmlerinde kahraman 2 metre zıplayıp 5 kişiyi öldürür. Bollywood aksiyon filmlerinde kahraman 4 metre zıplayıp 10 kişiyi öldürür.

Hollywood'un star filmleri vardır. Bollywood'un ise film starları vardır. Yani Hollywood'da bir film izlenirse aktör ünlenir ve sevilir. Bollywood'da ise bir aktör seviliyorsa o film izlenir.