Ressam Muazzez Bey
Ressam Muazzez Bey Biyografisi
Ressam Muazzez Bey, asker kökenli olmasına karşın sanata olan ilgisi farklı mecralara açılmasını sağladı. Özellikle resme olan üstün yeteneği ve sevgisi onu Sanayi-i Nefise Mektebi’ne yönelmesine neden oldu. 5 yıl içinde buradan mezun olunca da Bahriye’den ayrıldı.
Ressam Muazzez Bey, bir süreliğine Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (Güzel Sanatlar Akademisi’nde) atölye hocalığı yaptı. Daha sonra 1930 yılında akademide idare müdürü görevinde bulundu.
Ressam Muazzez Bey, çok uzun boylu, eskilerin "nekre" dediği komik bir mizaca sahipti. Ortaoyunu kollarına çıkıp ortaoyunu tiplerinden olan Arnavut ve Laz'ı mükemmel oynardı. Yaptığı resimlerin konularını genellikle ortaoyunu kompozisyonları, sünnet düğünleri, Karagöz sahneleri gibi milli eğlenceler ve geleneksel oyunlardan seçmiştir. Ayrıca portre türünde çok başarılı olmuş ve iyi bir portreci olarak kabul edilmiştir.
Başarıyla Karagöz oynatır ve bunu sahnelemekten büyük bir keyif alırdı. Kendisi iyi bir hayali olmakla beirlikte aynı zamanda Karagöz tasvirleri de yapmaktaydı. Deve derisinden yapıp boyadığı karagöz tasvirleri bugün özel bir koleksiyonda bulunmaktadır.
Ressam Muazzez bey’in eserleri resmi ve özel müzelerle, yerli ve yabancı özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Ressam Muazzez bey, 21 Haziran 1934 tarihinde çıkan Soyadı Kanunu ile Özduygu soyadını almasına rağmen imzasını Muazzez olarak atardı.
Ressam Muzazzez bey, 1956 yılında İstanbul’da 85 yaşında ölmüştür.
Ressam Muazzez Bey'in yaptığı resimlerden örnekler.
Kaynak:Biyografi.info
Ressam Muazzez Bey için yapılan aramalar
Ressam Muazzez Bey, Ressam Muazzez Bey biyografi, Ressam Muazzez Bey hayatı, Ressam Muazzez Bey özgeçmişi, Ressam Muazzez Bey hakkında, Ressam Muazzez Bey doğum yeri, Ressam Muazzez Bey fotoğraf, Ressam Muazzez Bey video, Ressam Muazzez Bey resim, Ressam Muazzez Bey kimdir?, Ressam Muazzez Bey kaç yaşında?, Ressam Muazzez Bey nereli, Ressam Muazzez Bey memleketi
- Şimal Dün
- Edi Rama 09 Kasım
- Ayşe Egesoy 08 Kasım
- Victor Osimhen 07 Kasım
- Orhan Tatar 06 Kasım
- Baba Mondi 05 Kasım
- Arda Kardeşler 04 Kasım
- Özden Toker 571
- Vahe Kılıçarslan 249
- Emrah Lafçı 221
- Hakkı Bulut 216
- Naim Babüroğlu 191
- Recep Tayyip Erdoğan 155
- Pınar Hacıbektaşoğlu 150
- Çiğdem Toker 143
- Şemsi İnkaya 135
- Aliye Uzunatağan 119
- Rüçhan Çamay 113
- İlkay Buharalı 99
- Hasan Heybetli 88
- Mehmet Ali Erbil 88
- Murat Göğebakan 83
- Özden Toker 571
- Emrah Lafçı 221
- Metin Toker 80
- Vahe Kılıçarslan 249
- Hakkı Bulut 216
- Haldun Solmaztürk 64
- İskender Doğan 81
- Korkmaz Yiğit 68
- Çiğdem Toker 143
- Erdal İnönü 53