Piete Bruegel
Piete Bruegel Biyografisi
Sanatçının, gençliği ve eğitimine ilişkin bilgiler azdır. Adına ilk kez Peeter Brueghel Usta olarak 1551 yılında Anvers Loncası kayıtlarında rastlanmakta.
Bruegel, Anverslı ünlü bir ressam olan Pieter Loecke van Aelst’in yanında çıraklık yaptı.
1552’de İtalya ve Sicilya’ya, 1553’te Roma’ya gitti. Bu geziler sırasında ilk manzara resimlerini yaptı. Bir süre yaşadığı Roma’da Giulio Clovio adlı tanınmış minyatürcüyle birlikte çalıştı.
Sanatçı 1556 yılından sonra öğretici ve ahlakçı konulara ağırlık verdi. Bu yapıtlarında o dönemde çok yaygın olan düşsel ve grotesk üslubu kullandı.
1558 yılından sonra Bruegel kendini tümüyle yağlıboya resmine verdi. Hollanda Atasözleri, Karnaval ile Büyük Perhiz Arasındaki Savaş ve Çocuk Oyunları adlı eserleri önemli örneklerden oldu.
Bruegel 1563 yılında Coecke’nin kızı olan Mayken Coecke’yle evlenerek Brüksel’e yerleşti. Anversli zengin bir koleksiyoncu olan Nicleas Jonghelinck, 1566’ya değin Bruegel’in 16 tablosunu satın alarak sanatçının en büyük koruyucusu oldu.
Sanatçı 1564-1565 yıllarında İtalya sanatının özellikle de Raffaello’nun etkisinde kalarak resimlerindeki figürlerin sayısını azalttı.
1565’te ünlü Ayların Ekmeği adlı dizisiyle yeniden manzara resimlerine döndü.
İyi bir gözlemci olan Bruegel, hayattaki her ayrıntıyı saptayarak çeşitli resimlerinde ve oymabaskı dizilerinde kullandı.
Sanatçının resimleri Erdemler adlı iki oymabaskı dizisinde olduğu gibi dinsel nitelik taşımakla birlikte, din dışı toplumsal yergileri konu alan yapıtlar da verdi.
Bruegel’in 16.yüzyıldaki yapıtlarında, Flaman manzara geleneğinden ve Tiziano ile öbür Venedik manzara resimlerinden çok şey aldığını ama bu etkilerin tümünü aşabilmiş bir manzara ressamı olduğunu ortaya koydu.
Ressamdan günümüze kesin bilinen elli kadar tablo kaldı. Yapıtlarının büyük bir bölümü özellikle suluboya çalışmaları kayboldu.
Sanatçı, 1569 yılında Belçika’da hayatını kaybetti.
Başlıca Yapıtları: Havarilere Görünen İsa, Taş Ameliyatı, Hollanda Atasözleri, Karnaval ile Büyük Perhiz Arasındaki Savaş, Ölümün Zaferi, Çocuk Oyunları, İkarus’un Düşüşü, Babil Kulesi, Kralların Bağlılık Sunuşu, Çarmıha Gidiş, Hasat, Karda Avcılar, Karanlık Gün, Sürgünün Dönüşü, Köylü Dansı, Tembeller Ülkesi, Kuş Yumurtası Hırsızı, Darağacında Saksağan, Körlerin Meseli, Buz Üstünde Kayanlar, Betlehem’de Nüfus Sayımı, Düğün Şöleni.
Kaynak:Biyografi.info
Piete Bruegel için yapılan aramalar
Piete Bruegel, Piete Bruegel biyografi, Piete Bruegel hayatı, Piete Bruegel özgeçmişi, Piete Bruegel hakkında, Piete Bruegel doğum yeri, Piete Bruegel fotoğraf, Piete Bruegel video, Piete Bruegel resim, Piete Bruegel kimdir?, Piete Bruegel kaç yaşında?, Piete Bruegel nereli, Piete Bruegel memleketi
- Engin Benli Dün
- Sönmez Atasoy 22 Eylül
- Emin Ongan 21 Eylül
- Funda Erdal 20 Eylül
- Metin And 19 Eylül
- Atakan Hoşgören 17 Eylül
- Orhan Şevki 17 Eylül
-
Muhammed Yakut
1081
-
Ajda Pekkan
326
-
Bülent Ersoy
120
-
Daniele Santarelli
118
-
İzzet Günay
115
-
Zeki Müren
99
-
Paul Dwyer
90
-
Deniz Satar
88
-
Drej Ali
83
-
Tomris Giritlioğlu
83
-
Cem Davran
82
-
Orhan Ayhan
79
-
Faik Öztürk
77
-
Harika Avcı
77
-
Faruk Süren
72
-
İbrahim Saraçoğlu
62
-
Mahmut Cevher
52
-
İzzet Günay
115
-
Zeki Müren
99
-
Paul Dwyer
90
-
Cem Davran
82
-
Faik Öztürk
77
-
Daniele Santarelli
118
-
Semih Sergen
71
-
Drej Ali
83