İvan Kramskoi
İvan Kramskoi Biyografisi
İvan Kramskoi, otoportresi, 1867
İvan Kramskoi, 8 Haziran 1837 tarihinde Ostrogozhsk, Voronej, Rusya’da doğmuştur. Tam adı Ivan Nikolaevich Kramskoi’dir. Babası, Rusya'nın tek bir otokrasiden yarı yasama organına doğru büyük bir iktidar değişimine başladığı bir dönemde, Rusya'nın ilk hükümet organı olan Duma'da sekreterdi. Bunun İvan Kramskoi üzerinde o kadar büyük bir etkisi oldu ki, tüm insanlığın hakikate ve adalete olan inancını geliştirdi. 1850 yılında lise dengi bir okuldan mezun olduktan sonra İvan Kramskoi, belediye dumasında katip olarak çalıştı. İvan Kramskoi, 1857 yılından 1863 yılına kadar St. Petersburg Sanat Akademisi'nde okudu. Akademisi'de okurken akademik sanata karşı tepki gösterdi ve Sanatçılar Artelini organize eden bir grup mezununun Akademi'den ihraç edilmesiyle sonuçlanan " On Dörtlerin İsyanı "nın başlatıcısı oldu. 1860 ve 1880 yılları arasında Gezginler olarak bilinen sanat hareketinin entelektüel lideriydi.
Rus devrimci demokratlarının fikirlerinden etkilenen İvan Kramskoi, sanatçının yüksek kamu görevini, gerçekçilik ilkelerini ve sanatın ahlaki özünü ve milliyetini savundu. Gezici Sanat Sergileri Şirketi'nin (veya Peredvizhniki ) ana kurucularından ve ideologlarından biri oldu. 1863-1868'de uygulamalı sanatların teşviki için bir derneğin resim okulunda ders verdi.
1869 yılında St. Petersburg Sanat Akademisine yeniden katıldı. Aynı yıl İvan Kramskoi Berlin, Dresden ve Paris'i ziyaret etti. 1876'da İtalya'yı ve 1878'de Fransa'yı dolaştı.
İvan Kramskoi, önemli Rus yazarların, bilim adamlarının, sanatçıların ve halk figürlerinin (Lev Tolstoy 1873, İvan İvanoviç Şişkin 1873, Pavel Mihayloviç Tretyakov 1876, Mihail Saltykov-Şçedrin 1879, Sergei Botkin 1880) portrelerinden oluşan bir galeri oluşturdu. Kompozisyonun sadeliği ve tasvirin netliği, karakterin derin psikolojik unsurlarını vurgular. Kramskoi'nin demokratik idealleri, en parlak ifadesini, sıradan halkın temsilcilerindeki zengin karakter ayrıntılarını tasvir eden köylü portrelerinde buldu.
İvan Kramskoi, Lev Tolstoy'un Portresi, 1873
1873 yılında yaptığı "Lev Tolstoy'un Portresi", tuval üzerine yağlıboya, Moskova’da Tretyakov Galerisindedir.
İvan Kramskoi, İvan İvanoviç Şişkin portresi, 1880
İvan Kramskoi’in en tanınmış resimlerinden biri olan 1872 yılında yaptığı “Çöldeki İsa” adlı tablosunda dini bir konuyu ahlaki-felsefi terimlerle ele alarak Alexander Ivanov'un hümanist geleneğini sürdürdü. Hz. İsa imajını dramatik deneyimlerle, derin psikolojik ve yaşamsal bir yorumla doldurdu ve kahramanca fedakarlık fikrini çağrıştırdı.
İvan Kramskoi, çölde İsa tablosu, 1872
1872 yılında yaptığı “çölde İsa” tablosu tuval üzerine yağlıboya, Tretyakov Galerisi, Moskova’dadır.
Rus Demokratik Sanat Hareketinin lideri olan Rus ressam ve sanat eleştirmeni İvan Kramskoi, duygusal derinliğin güçlü olduğu portreler çalışmıştır. Rus devrimci demokratlarının fikirlerinden etkilenen Kramskoi, sanatçının yüksek toplumsal sorumluluğunu, gerçekçilik ilkelerini ve sanatın ahlaki özünü ve milliyetini savundu. Gezici Sanat Sergileri Kuruluşu’nun ana kurucularından ve ideologlarından biri oldu.
İvan Kramskoi Kitap Okuyan Kadın tablosu, 1867
1883 yılında “Bir Kadının Portresi” tablosunu yaptı. İvan Kramskoi, bu tablosunda St Petersburg'daki Anichkov Sarayı'na doğru giden at arabasındaki genç bir kadını tasvir etti. Rusya'nın en tanınmış sanat eserlerinden biri olan tablo ilk kez sergilendiğinde, öfkeli ve mağrur bir kadının betimlendiği ve dolayısıyla ahlaka aykırı olduğu kanaatiyle bir kısım eleştirmen tarafından sert şekilde eleştirilmiştir. Rus toplum yapısının zamanla değişmesiyle paralel olarak tablonun popülaritesi de artmıştır.Resim günümüzde Moskova'daki Tretyakov Galerisinde sergilenmektedir. Tablo Lev Tolstoy'un Anna Karenina romanının bazı baskıları için kapak resmi olarak kullanmıştır.
İvan Kramskoi, Bir Kadının Portresi, 1883
Bir Kadının Portresi çeşitli tarzları bir resimde toplayan bir sanat eseri olarak bilinmektedir. Resimdeki kadın üstü açık bir arabaya oturmuş; deri bir çift eldivenle siyah bir kürk, kadife ceket ve şapka giymiştir. Arkada görünen Anichkov Sarayı'ndan anlaşıldığı üzere kadın Sankt-Peterburg'daki Anichkov Köprüsü'nün üzerinde bulunmaktadır. Modelin kimliği sanat tarihçileri tarafından tespit edilememiştir. Kramskoi tabloya Bilinmeyen ismini koydu ve mektup, günlük veya notlarında tablodan hiç bahsetmemesi veya ithafta bulunmaması tabloyu daha da gizemli hale getirdi.
İvan Kramskoi, Sofya Kramskoi ile evli idi, eşinin ismini verdigi kızı Sofya da kendisi gibi ressam olmuştur.
İvan Kramskoi’nin kızı Sophia Ivanovna Kramskoy'un Portresi, 1882
İvan Kramskoi, 1882 yılında kızı Sophia Ivanovna Kramskoy'un Portresini yaptı. Tuval üzerine yağlıboya olan bu tablo St. Petersburg müzesindedir.
İvan Kramskoi, hayatının son saniyesine kadar resim yapmaya devam etti. 1887 yılında yine Doktor Rauhphus'un portresini çizerken elinde bir boya fırçasıyla öldü.
İvan Kramskoi, 5 Nisan 1887 tarihinde St.Petersburg, Rusya’da 50 yaşında çalışırken aort anevrizmasından ölmüştür.
İvan Kramskoi, Taras Shevchenko Portresi, 1871
Ressam İlya Repin’in yaptığı İvan Kramskoi'nin portresi, 1882
Kaynak:Biyografi.info
İvan Kramskoi için yapılan aramalar
İvan Kramskoi, İvan Kramskoi biyografi, İvan Kramskoi hayatı, İvan Kramskoi özgeçmişi, İvan Kramskoi hakkında, İvan Kramskoi doğum yeri, İvan Kramskoi fotoğraf, İvan Kramskoi video, İvan Kramskoi resim, İvan Kramskoi kimdir?, İvan Kramskoi kaç yaşında?, İvan Kramskoi nereli, İvan Kramskoi memleketi
- Tiger Woods 14 Eylül
- Tuncay Akça 13 Eylül
- Harry Styles 12 Eylül
- Paetongtarn Şinavatra 11 Eylül
- Hamit Emrah Beriş 10 Eylül
- Yeoryos Grivas 09 Eylül
- Nevzat Çelik 08 Eylül
- Vahe Kılıçarslan 432
- Ozan Gündoğdu 208
- Ayşe Özgün 122
- Onur Osman 118
- Canan Barlas 113
- Şebnem Dönmez 97
- Haldun Solmaztürk 95
- Murat İkinci 89
- Nevzat Çiçek 89
- Tansu Polatkan 86
- Hasan Heybetli 84
- Oytun Erbaş 75
- Recep Tayyip Erdoğan 74
- Alpay İzer 73
- İbrahim Hacıosmanoğlu 73
- Renan Fosforoğlu 61
- Alpay İzer 73
- Nevzat Çiçek 89
- Canan Barlas 113
- Vahe Kılıçarslan 432
- Haldun Solmaztürk 95
- Murat İkinci 89
- Onur Osman 118
- Necat Gülseven 56
- Necla Nazır 63