Henri Prost
Henri Prost Biyografisi
Özellikle Fas'ta ve Türkiye'de Kazablanka, Fes, Marakeş, Meknes, Rabat ve İstanbul için ulaşım altyapısı ve binalar, plazalar, meydanlar, gezi yerleri, parklar ile yollar içeren bir dizi kapsamlı şehir planı hazırladığı çalışmalarıyla dikkat çekmiştir.
Henri Prost, 25 Şubat 1874 tarihinde Saint-Denis, Fransa’da doğmuştur. Paris’te École des Beaux-Arts (Güzel Sanatlar Akademisi) okulunda eğitim aldı. Fransa'nın Paris kentindeki özel mimarlık okulu École Spéciale d'Architecture’de mimarlık eğitimi alarak 1902 yılında mezun oldu. Ayrıca bu okulun öğrencilerine verilen "Roma Büyük Ödülünün ilkini kazandı. Böylece Roma’da beş yıl boyunca, Medicis Villası’nda serbest inceleme ve araştırma çalışmalarında bulundu.
Roma'da 1902-1907 arasında Villa Médicis'te, Tony Garnier, Jaussely et Hebrard ile birlikte kent yenilemesi üzerine düşünceler geliştirmiştir. 1909 yılında Anvers şehrinin Şehir Planı Yarışması'nda 1.lik ödülü kazandı. Ayasofya'nın restorasyonu için yaptığı planlar, 1912'de Fransa'da (Salon des Artistes) madalya kazandı. 1928 yılında Raymond Poincaré tarafından Paris Bölgesinin çevre düzenlemesi, ulaşım planlama, organizasyon ve peyzaj projelerinin hazırlamasıyla görevlendirildi.
Henri Prost’un Türkiye ile ikinci ilişkisi, 1926 yılında, Fas ve Cezayir’de Mareşal Lyautey yanında kazandığı deneyimler sonucu, İzmir Nazım Planını çizmek üzere görevlendirilen Danger ekibinde çalışmaya davet edildiği sırada olmuştur.
1928 yılında Fransa başbakanı Raymond Poincaré tarafından Paris Bölgesi’nin çevre düzenlemesi, ulaşım planlama, organizasyon ve peyzaj projelerinin hazırlamasıyla görevlendirildi.
Henri Prost, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün özel davetiyle İstanbul'a gelip ve 15 Mayıs 1936 - 27 Aralık 1950 tarihleri arasında İstanbul'un nazım planını hazırladı. İstanbul’un 1 / 5.000 ölçekli nazım planını 1937’de tamamladı ve plan 1939’da onaylandı. İstanbul'un Vali-Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ, Lütfi Kırdar ve Fahrettin Kerim Gökay ile çalıştı. İstanbul'un yeniden inşasında anıtların korunması; mevcut yolların topoğrafyaya uygun olarak genişletilmesi; hijyensiz, eski bina ve güneşsiz, havasız mahallelerin bakımı ve parklarla (espaces libres) geliştirilmesi, güzelleştirilmesi; kent sakinleri için ekonomik ve hijyenik amaçlar doğrultusunda işlevsel bölgelerin (endüstri, kamu alanları, konut, ulaşım) belirlenmesi; ve İstanbul’un kentsel özelliklerinin koruması temelinde kapsamlı planlar hazırlayıp uygulanmasını sağlamıştır.
Tarihi yarımada ve Beyoğlu kesimlerini ağırlıklı olarak ele almasına karşılık daha sonra şehrin Üsküdar ve Kadıköy yakası için de planlar hazırlamıştır. Şehrin güzelleştirilmesini öne çıkaran estetik kaygıları ağır basan bir şema hazırlayan Prost’un önerileri (1938-1949) arasında Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar’ın gerçekleştirdiği bir dizi imar operasyonuna da kaynak teşkil etmiştir.
Sarayburnu ve Sultanahmet çevresinin tarihi karakterinin korunması ve arkeolojik park olarak nitelenmesi önemlidir. Sur içinde, Topkapı’ya doğru geniş bir zooloji ve botanik parkı önerisi, surların dışında yeşil bir koruma kuşağı bırakılması ikinci önemli projedir. Beyazıt, Aksaray, Eminönü, Şişhane meydanlarının düzenlenmesi, Harbiye, Osmanbey, Nişantaşı’ndaki düzenlemeler ile Maçka Parkı ve Taksim Gezisi Prost planının birçoğu uygulamaya aktarılabilmiş örneklerinden bazılarıdır.
Tarihi yarımadanın siluetini koruyabilmek için denizden 40 metre irtifa seviyesinde yer alan yapıların yüksekliklerinin üç kat ile sınırlandırılması Prost planının günümüze ulaşabilmiş en bilinen ve tartışılan ilkelerinden olmuştur.
Henri Prost, 16 Temmuz 1959 tarihinde Paris, Fransa’da 85 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Henri Prost için yapılan aramalar
Henri Prost, Henri Prost biyografi, Henri Prost hayatı, Henri Prost özgeçmişi, Henri Prost hakkında, Henri Prost doğum yeri, Henri Prost fotoğraf, Henri Prost video, Henri Prost resim, Henri Prost kimdir?, Henri Prost kaç yaşında?, Henri Prost nereli, Henri Prost memleketi
- Raci Kaya Bugün
- Pakize Başaran Dün
- Kadri Ünalan 24 Eylül
- Engin Benli 23 Eylül
- Sönmez Atasoy 22 Eylül
- Emin Ongan 21 Eylül
- Funda Erdal 20 Eylül
-
Muhammed Yakut
2606
-
Hiram Abas
774
-
Danyal Topatan
574
-
Rahmi Koç
313
-
Seda Sayan
227
-
Ömer Koç
177
-
Metin Şentürk
166
-
Yalçın Dümer
162
-
Oktay Kaynarca
161
-
Hıfzı Topuz
151
-
Bülent Ersoy
143
-
Esin Maraşlıoğlu
141
-
Türkan Sabancı
136
-
Muhammed Ali
135
-
Muhterem Nur
133
-
Hıfzı Topuz
151
-
Danyal Topatan
574
-
Yalçın Dümer
162
-
Esin Maraşlıoğlu
142
-
Hiram Abas
774
-
Ömer Koç
177
-
Rahmi Koç
313
-
Yalçın Gülhan
51
-
Haldun Simavi
104
-
Hz Muhammed
124