Fibonacci
Fibonacci Biyografisi
Fibonacci, 1170 yılında İtalya’nın Pisa şehrinde doğmuştur. Tam adı Leonardo Fibonacci’dir. Babası Cezayir'de çalıştığı için çocukluğu orada geçmiştir. Babası Guglielmo'dur. Annesi Alessandra, Leonardo 9 yaşındayken öldü. Babası Guglielmo Cezayir'in Bejaia limanı ile İtalya'nın Bugia kenti arasında bir ticaret postasını idare etmekteydi. Babası burada oğluna hesap öğretmesi için bir Arap hoca tutar.
İlk matematik eğitimini Müslüman bilim adamlarından almıştır. Avrupa'da Roma rakamları kullanılırken ve sıfır kavramı ortalarda yokken Fibonacci Arap rakamlarını ve sıfırı öğrenmiştir. Leonardo Fibonacci bütün Akdeniz bölgesini gezdi ve dönemin önde gelen Arap matematikçiler ile çalışma olanağı buldu.
1201 yılında "Liber Abaci" "abaküs kitabı" veya "hesaplama kitabı" anlamına gelen bir matematik kitabı yazmıştır. Bu kitapla Avrupa'ya Arap rakamlarını ve bugün kullandığımız sayı sistemini tanıtmıştır. Ayrıca ilkokulda öğrendiğimiz temel matematik (toplama, çarpma, çıkartma ve bölme) kurallarını bir çok örnek vererek anlatmıştır. Günümüzde Arap-Hint sayıları diye bilinen modern ondalık sayı sistemini tanıtan bu kitap gündelik hayatta ticari defter tutma, ölçü birimlerini çevirme, faiz hesaplama, para bozma ve değiştirme ve benzeri işlemlerde önemini göstermiştir. Kitap Avrupa'da tahsilli insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılmış ve Avrupa'nın müspet bilimde ilerlemesine önemli etkileri olmuştur.
Liber Abaci'de ayrıca kapalı bir ortamdaki bir tavşan ailesinin artışını, her tavşan çiftinin bir ay sonra bir yavru yapıp onun da 1 ay sonra 1 yavru yapacağı gibi ideal varsayımlar altında hesaplanmasını gösterir. Bu problemin çözümünde tavşan çiftlerinin sayısının artışını gösteren sayı dizisi Fibonacci sayıları, diziye de Fibonacci dizisi denir. Bu sayı dizisi 6. yüzyıldan beridir Hintli matematikçiler tarafından bilinmekteydi ancak Avrupa'ya ilk olarak Fibonacci tarafından tanıtılmıştır.
1220 yılında Fibonacci Roma İmparatoru II. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)'in huzuruna çağrılır. Friderick'in bilim adamlarından biri tarafından sınava çekilir. Sonunda Fibonacci göze girer. Yıllarca hem imparatorla, hem de imparatorun dostlarıyla yazışır.
Fibonacci, 1225 yılında “Liber Quadratornum” (Kare Sayıların Kitabı) adında başka bir kitap yazdı. Ve bu kitabını imparatora ithaf eder. 1228'de Fibonacci, Liber Abaci'yi yeniden gözden geçirir ve kitabın bu ikinci yazılımını imparatorun baş bilimcisi Michael Socott'a ithaf eder.
1240 yılında matematik alanındaki çalışmalarından ötürü kendisine Pisa şehri tarafından "20 Pisa Lirası" yıllık maaş bağlandı. 19. yüzyılda Pisa'da Fibonacci heykeli yapılmış ve buraya dikilmiştir.
Fibonacci, 1250 yılında Pisa’da ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Fibonacci için yapılan aramalar
Fibonacci, Fibonacci biyografi, Fibonacci hayatı, Fibonacci özgeçmişi, Fibonacci hakkında, Fibonacci doğum yeri, Fibonacci fotoğraf, Fibonacci video, Fibonacci resim, Fibonacci kimdir?, Fibonacci kaç yaşında?, Fibonacci nereli, Fibonacci memleketi
- Salih Dinçel Bugün
- Bella Eskenazi Bugün
- Nilgün Onatkut Dün
- Cantekin Arefeoğlu 08 Haziran
- Zafer Dilek 07 Haziran
- Davut Gül 06 Haziran
- Ergun Göknel 06 Haziran
-
Bülent Ersoy
15833
-
Abdullah Çatlı
4370
-
Ajda Pekkan
1365
-
Ömer Üründül
1050
-
Hasan Mezarcı
964
-
Yıldız Tezcan
963
-
Fatma Meriç Yılmaz
950
-
Coşkun Sabah
731
-
Salim Başol
700
-
Hakan Fidan
686
-
Suna Yıldızoğlu
632
-
Hafize Gaye Erkan
619
-
Yavuz Şimşek
592
-
Şerif Sezer
407
-
İbrahim Kalın
402
-
Yavuz Şimşek
592
-
Ömer Üründül
1050
-
Bülent Ersoy
15834
-
Salim Başol
700
-
Necati Bey
102
-
Coşkun Sabah
731
-
Cem Hakko
131
-
Orhan Ayhan
157
-
Göktuğ Sevinçli
68
-
Osman Altuğ
356