Ebu'l-Kasım
Ebu'l-Kasım Biyografisi
Ebu'l-Kasım, Anadolu Selçuklu Devleti ilk döneminde İznik valisidir. Hanedanın kurucusu ve ilk sultan Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın 1086 yılında ölümünden sonraki Fetret döneminde 6 yıllık bir süre Anadolu Selçuklu Devleti'ni yönetti.
Kutalmışoğlu Süleyman Şah 1086 yılında Antakya yakınlarında Suriye Selçuklu Devleti Sultanı Tutuş'la yaptığı savaşta yenilerek ölünce, Süleyman Şah'ın iki oğlu I. Kılıç Arslan ve Kulan Arslan, Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Melikşah'ın İsfahan'daki sarayına esir olarak gönderildi.
Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın ölüm haberi onun muhtelif bölgelere tayin etmiş olduğu Türk beylerinin bağımsız hareket etmelerine sebep oldu. Bunlardan hükümet merkezi İznik'i elinde bulundurduğu için en nüfuzlusu olan Ebu'l-Kasım hiç tereddüt etmeden, kendisini sultan ilân ettiği gibi kardeşi Ebu'l-Gazi'yi de Kayseri ve civarına Emîr tayin etti. Becerikli ve gayet ihtiraslı bir kimse olan Ebu'l-Kasım bundan sonra Marmara sahillerine akınlar yaparak bütün bölgeyi yağmalamaya başladı. Bunun üzerine imparator Alexios, Türk akıncılarını sahilden geri sürdü ve Ebu'l-Kasım’ı barış istemeğe mecbur etti. Ancak Ebu'l-Kasım barış müzakerelerini devamlı olarak uzattığından, imparator nihayet İznik üzerine bir kuvvet sevk etmeye mecbur kaldı. 1090 yılı ortalarında Bizans kuvvetlerine mağlup olan Ebu'l-Kasım daha sonra İznik'e çekildi.
Anadolu'yu kendisine bağlamayı uman Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Melikşah, Urfa emiri Bozan'ı Ebu'l-Kasım'ın üzerine yolladı. Emir Bozan İznik'i kuşattıysa da alamadı. Ancak Büyük Selçuklu Devleti'yle savaşmayı göze alamayan Ebu'l-Kasım kardeşini İznik'te bırakarak Melikşah'la anlaşmak üzere İsfahan'a hareket etti. Melikşah Ebu'l-Kasım'la anlaşmayı kabul etmedi. Ebu'l-Kasım İznik'e geri dönerken 1092 yılının Eylül-Ekim ayında yolda yakalanarak kendi yayının kirişi ile boğdurulmuştur.
Ebu'l-Kasım'ın ölümünden sonra kardeşi Ebu'l-Gazi kısa bir süre daha İznik'i elinde tutmaya devam etti. 19 Kasım 1092 tarihinde de Melikşah da ölünce Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın iki oğlu I. Kılıç Arslan ve Kulan Arslan İsfahan'da serbest bırakıldılar.
Ebu'l-Gazi 1092 yılı sonlarında İznik'e ulaşan I. Kılıç Arslan'a hiç direnmeden yönetimi devretti.
Kaynak:Biyografi.info
Ebu'l-Kasım için yapılan aramalar
Ebu'l-Kasım, Ebu'l-Kasım biyografi, Ebu'l-Kasım hayatı, Ebu'l-Kasım özgeçmişi, Ebu'l-Kasım hakkında, Ebu'l-Kasım doğum yeri, Ebu'l-Kasım fotoğraf, Ebu'l-Kasım video, Ebu'l-Kasım resim, Ebu'l-Kasım kimdir?, Ebu'l-Kasım kaç yaşında?, Ebu'l-Kasım nereli, Ebu'l-Kasım memleketi
- Yusuf Tekin Bugün
- Yılmaz Tunç Dün
- Vedat Işıkhan Dün
- Ömer Bolat Dün
- Hafize Gaye Erkan Dün
- Mehmet Nuri Ersoy Dün
- Mehmet Fatih Kacır Dün
-
Abdullah Çatlı
12739
-
Nurhan Damcıoğlu
3558
-
İbrahim Kalın
2255
-
Hakan Fidan
1005
-
Bedia Akartürk
780
-
Filiz Akın
682
-
Ajda Pekkan
538
-
Muhammed Yakut
409
-
Abdulbaki Erol
380
-
Bulut Aras
366
-
Atilla Olgaç
245
-
Akif Çağatay Kılıç
202
-
İlker İnanoğlu
199
-
Jeanne D'arc
199
-
Nesrin Topkapı
194
-
Bedia Akartürk
780
-
Atilla Olgaç
245
-
Nurhan Damcıoğlu
3558
-
Fikri Sağlar
75
-
Nesrin Topkapı
194
-
Ali Nihat Mındıkoğlu
133
-
Mithat Baydur
136
-
Akif Çağatay Kılıç
202
-
Toto Karaca
145
-
Muhterem Nur
88