FB TW PIN NWS

Rice Irak’ta Uzlaşı İstedi

2006-10-06
Irak’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Iraklı liderleri, aralarındaki siyasi görüş ayrılıklarını gidermeleri için fazla zamanları olmadığı konusunda uyardı.

Rice, Bağdat’ta Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Sünni liderlerle görüştü. Condoleezza Rice, “Bizim rolümüz tüm tarafları desteklemek ve tüm taraflara, çabucak bir çözüme varmaları konusunda baskı yapmak. Çünkü, güvenlik sorunu hoşgörü gösterilebilecek bir şey değildir ve siyasi atalet buna yardımcı olmaz” diye konuştu.

Iraklıların karmaşık sorunlarını kendilerinin çözmeleri gerektiğini belirten Rice, bunların petrol zenginliğinin paylaşımı, anayasada yapılacak değişiklikler ve bölgesel özerkliler gibi konular olduğunu söyledi.

Rice, “Açıkçası işin güvenlik tarafıyla siyasi tarafı birbiriyle bağlantılı” dedi.

Öte yandan AFP haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’e dayanarak verdiği haberde, Rice’ın Bağdat havalimanına inmeden önce bir roket saldırısının sona ermesini beklemek için yaklaşık 45 dakika havaalanı üzerinde uçmak zorunda kaldığını belirtti.

AFP’nin haberinde, Tel Aviv’den gelen Rice ve beraberindekilerin Air Force 2 uçağıyla İncirlik üssüne gittiği, Rice’ın daha sonra C130 tipi askeri uçakla Bağdat havaalanına uçtuğu ancak uçağın havaalanı üzerinde yaklaşık 45 dakika tur attığı kaydedildi.

Haberde, Rice’ı izleyen gazetecilere önce havaalanının kapalı olduğu bilgisi verildiği ve başka bir açıklama yapılmadığı belirtilirken, McCormack’ın daha sonra beklemenin havaalanı bölgesindeki roket saldırılarından kaynaklandığı ifade edildi.