FB TW PIN NWS

Orhan Pamuk’tan BBC’ye rest

2006-12-11
BBC'nin o yılın Nobel'lilerini bir araya getiren programı Orhan Pamuk'suz yapıldı. Program öncesi yapılan toplantıda 'Sizinle siyaset konuşacağız' diyen televizyoncuların teklifini kabul etmeyen Pamuk, toplantıyı terk etti

Olağanüstü enerjisiyle günlerdir imza günleri, söyleşiler, televizyon röportajları ve onuruna verilen resepsiyonlarla dolu yoğun Nobel programını uygulayan Orhan Pamuk, BBC'yi şoke etti.

Her yıl fizik, kimya, tıp, ekonomi, barış ve edebiyat dallarında o yılın Nobel'lilerini bir araya getirerek geleneksel bir yayın gerçekleştiren BBC televizyonu için, programın moderatörü Sarah Montague röportajdan bir gün önce, 8 Aralık'ta ödül kazananlarla Grand Otel'de buluştu. Bir tür prova toplantısı olan buluşmanın amacı, Nobel ödülü sahiplerine, programda neler sorulacağını söyleyip fikir alışverişinde bulunmaktı.

BBC'nin İsveç televizyonuyla ortak gerçekleştirdiği Nobel Minds adlı programın moderatörü Montague, Pamuk'a Size politik gelişmeleri, sinema ve siyasetle ilişkinizi soracağız dedi. Siyaset konuşmak istemediğini söyleyen Pamuk, moderatörün Hayır ben bunları sormak zorundayım yanıtıyla karşılaşınca, Bir başka programım var gerekçesiyle toplantıyı terk etti. Orhan Pamuk, moderatörün bütün ısrarlarına, Tamam söz veriyorum, siyaset sormayacağım vaatlerine rağmen toplantıya geri dönmedi.

Bu, her yıl gerçekleştirilen bir program. Toni Morison'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldığı yıl yapılan programı izlemiştim. Aynı program için, bir gün önce otelde toplandık. Bir tek kitabımı okumadıkları her hallerinden belliydi. Internetten kimi bilgileri indirmişler, ki onları bile doğru düzgün okuduklarını sanmıyorum, bana 'Sizin 'Gizli Yüz' adlı senaryonuz varmış dediler. Sonra da siyasetle ilgili sorulardan söz ettiler. Ben bunlara yanıt vermeyeceğimi söylediğim halde moderatör ısrarlı bir şekilde 'Ama ben de bunları sormak zorundayım, soracağım' deyince, kafamdaki kompütür sinyal vermeye başladı. Anında karşımdaki kadını 'delete' ettim. Ve oradan ayrılmanın yollarını armaya başladım.

Sonraki 5 dakika, ortamdan tamamen koptuğunu söyleyen Pamuk, şöyle devam etti: Uygun anı yakalayınca hızla kalkıp, 'Unutmuşum, benim bir başka programım var' diyerek, oradan uzaklaştım. O anda durumu anlayıp arkamdan koştular. Beni ikna etmeye çalıştılar ama geri dönmedim. Böylelikle ertesi gün BBC'nin geleneksel yayını, edebiyat ödülünü kazanan Pamuk olmaksızın, diğer ödül sahipleriyle birlikte gerçekleştirildi.