FB TW PIN NWS

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

2024-05-20
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti.

19 Mayıs 2024 tarihinde Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte baraj açılışı gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzeyi taşıyan helikopter kaza yaptı. Helikopter kazasında İbrahim Reisi, 64 yaşında öldü.

Bölgede arama kurtarma çalışmaları zorlu hava koşullarında devam ederken, Reisi'nin hayatını kaybetmesi durumunda yeni Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı belli oldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında ölmesinin ardından İran Anayasası’nın 131. maddesine göre İran’ın geçici cumhurbaşkanı; İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir olacak. 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için seçimler yapılması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs 2024 tarihinde helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı. İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldiğini; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de helikopterde bulunduğunu duyurmuştu. Arama kurtarma ekipleri olumsuz hava koşulları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildiriyor.

İranlı yetkililer helikopterde bulunan İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın kazada hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran Devlet Televizyonu, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin olumsuz hava koşulları nedeniyle kaza yaptığını duyurdu.

Reisi'nin helikopterin yerini Akıncı İHA Tahran'a bildirdi. Ülkede OHAL ilan edildi.

Tasnim haber ajansı, konvoyda 3 helikopterin bulunduğunu ve bazı bakan ve yetkilileri taşıyan iki helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığını bildirdi. Enkaza ulaşan İranlı yetkililer, helikopterde bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yanı sıra Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de aralarında yer aldığı 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ajans, İran Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycanlı mevkidaşı ile birlikte Pazar günü iki ülke arasındaki sınırda bir su barajının açılışını yaptığını söyledi.

Olay dün, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletindeki açılış töreninin bitiminden sonra meydana geldi.

HAMANEY: DEVLET İŞLERİNDE HİÇBİR KESİNTİ YAŞANMAYACAK

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin düşmesi hakkında açıklama yapmış,. dua ettiğini belirten Hamaney, 'Devlet işlerinde hiçbir kesinti yaşanmayacak' demişti.

CNN askeri analisti Cedric Leighton'a göre, Reisi muhtemelen 1960'ların sonlarında çalışmaya başlayan Bell 212 helikopteriyle seyahat ediyordu.

Leighton, yedek parça teminindeki zorluğun kazada rol oynayabileceğini söyledi.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri albayı Leighton, helikopterin ilk olarak ABD'de, ardından Kanada'da üretildiğini söyledi.

DAHA ÖNCE 2 HELİKOPTER KAZASI YAŞANDI

İranlı liderler daha önce de helikopter kazaları yaşadı. İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadi-Nejad'ı taşıyan helikopter de 2013 yılında zorunlu iniş yapmıştı.

1980 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Bani Sadır da benzer bir kazadan kurtuldu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve beraberindeki 7 üst düzey İranlı görevlinin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA: DAHLİMİZ YOK
1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğunu vurması ve akabinde 14 Nisan'da İran'ın İsrail'e drone ve füze saldırısı düzenlemesi nedeniyle, helikopter kazasının ardından gözler İsrail'e çevrilirken; İsrail'den ilk açıklama geldi. Reuters'a konuşan ve adını vermek istemeyen bir İsrailli yetkili, "Bizim bir dahlimiz yok" dedi.

KAZADA KİMLER ÖLDÜ?
İran Cumhurbaşkanı Reisi
İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan
Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmati
İran'ın ruhani liderinin Doğu Azerbaycan'daki temsilcisi Muhammed Ali Ali-Haşim
İran Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Başkanı Mehdi Musavi
Helikopterin pilotu, yardımcı pilotu ve mürettebatı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında ölmesinin ardından İran Anayasası’nın 131. maddesine göre İran’ın geçici cumhurbaşkanı; İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir oldu. 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için seçimler yapılması gerekiyor.

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak atanan Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihini 28 Haziran 2024 olarak açıkladı.