FB TW PIN NWS

Gül: Teröristlerle Pazarlık Olmaz

2006-10-02
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadele etmek için ne gerekiyorsa onu yapacağını söyledi. Gül, “Eğer dostlarımız bize yardım etmezlerse biz bu işi kendimiz yaparız” diye konuştu.

Gül, geçen hafta New York’taki temasları sırasında Newsweek dergisi editörü Lally Weymouth’a verdiği demeçte, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin son açıklamaları, Irak, terör örgütü PKK ve İran’ın nükleer programı ile ilgili olarak kendisine sorulan sorulara çarpıcı yanıtlar verdi.

Talabani’nin son açıklamalarıyla ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine Gül, “Şaşırdım, çünkü Türkiye Iraklı Kürtlere gerçekten yardım eden tek ülkeolmuştur. Irak’ta Saddam döneminde kimyasal saldırı yapıldığında Türkiye onları korumuştur” dedi.

Gül, Talabani’nin açıklamasının talihsiz olduğunu ve akılıca olmadığını belirterek “Talabani artık bir aşiret lideri değil, Irak’ın devlet başkanıdır.Dolayısıyla açıklamalarında dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

PKK’nın bir terörist örgüt olduğuna işaret eden Gül, Amerikalıların eninde sonunda Irak’tan çekileceğini ve Irak’ın komşularıyla birlikte kalacağını, bu yüzden Talabani’nin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Gül, Talabani’nin Newsweek’e verdiği demeçte “Irak’ın PKK’yı ateşkes ilan etmeye ikna ettiğini veTürkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfanın yakında açılacağını” söylediğinin hatırlatılması üzerine “Yeni sayfa nedir? Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan başlıca ülkelerden biridir. Biz onların toprağını koruyoruz” dedi.

“BİZ TERÖRİST BİR ÖRGÜTLE PAZARLIK ETMEYİZ”
Gül “PKK ile bir ateşkesin sağlanmak üzere olduğunu” düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine, “Biz terörist bir örgütle pazarlık etmeyiz” dedi.

Newsweek muhabirinin “Kürtlerin isteseler PKK’yı kontrol edebileceklerini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Gül, “Eğer etmezlerse, biz sonuna dek mücadele etme kapasitesine, kabiliyetine ve kararlılığına sahibiz. PKK terörizmi arttı, ayrıca PKK’nın şimdi yeni bir silah kaynağı var. PKK, Irak ordusundan silah ve patlayıcı temin etti. Bunları Türkiye’ye sokuyorlar ve uzaktan kumanda aletleri ile kullanıyorlar” dedi.

Gül, “Iraklı Kürtler, terör örgütü PKK ile el ele mi çalışıyor?” şeklindeki bir soruyu ise “Bunu söylemek istemiyorum, ancak yeteri kadar şey yapmıyorlar” diye yanıtladı. PKK’lı teröristlerin (Irak’ta) serbest dolaşabildiklerini belirten Gül, Türkiye’nin PKK ile mücadelede tüm Iraklılardan ve ABD’den ciddi işbirliği beklediğini söyledi. Gül, “geçmişte PKK liderinin Suriye’de yaşadığını ve o dönemki rejimin dost olmadığını” belirterek terör örgütü PKK liderlerinin şimdi Koalisyon Güçleri tarafından kontrol edilen kuzey Irak’ta bulunduğunu vurguladı.

“TERÖRLE MÜCADELEDE NE GEREKİYORSA ONU YAPACAÐIZ”
“Türkiye’nin PKK’yı kontrol altına almak için kuzey Irak’a girme” niyetinin olup olmadığının sorulması üzerine Gül, “Bu terör örgütüyle mücadeleetmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Şu mesajı vermek istiyorum, eğer dostlarımız bize yardım etmezlerse biz bu işi kendimiz yaparız” dedi.

Gül, Beyaz Saray’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush’un görüşmesinde PKK terörizmin gündeme geleceğini söylemesiyle ilgili olarak, Başkan Bush’un ABD’nin terörizmle savaşmak için ciddi adımlar atacağını söylemesinden memnuniyet duyduklarını ancak sonucu görmek istediklerini belirtti.

Talabani’nin ABD ziyareti sırasında Irak ile ilgili iyimser bir tablo çizdiğinin hatırlatılması üzerine Gül, “Bu yılın başından beri Irak’ta 16 bininsan öldü, ve şiddet olaylarında bir artış var” diyerek bölgedeki mezhep ayrılığının giderek daha kötü bir hal aldığına dikkati çekti.

Gül, ABD’de pekçok insanın ABD’nin artık Irak’tan çekilme vaktinin geldiğine inandığınınhatırlatılması üzerine, bölgede bir (otorite) boşluğunun bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Gül, Irak’ın tüm komşularının ve ABD’nin Irak hükümetiyleve Irak’taki değişik aşiretlerle el ele çalışarak istikrar getirmesi gerektiğini vurguladı. Gül bundan başka bir yol olmadığını belirterek “İşleri yerli yerine koymalısınız” diye konuştu.

Irak’ın bölünmesiyle ilgili bir soru üzerine Gül, “Komşu ülkeler bunu kabul etmez. Böyle bir fikir unutulmalı, bu bir seçenek olamaz. Böyle bir fikrisavunanlar Irak’ı ve bölgeyi bilmiyorlar” dedi.

İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI
Gül, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak sorulan soruyu “İran’a iyi bir paket verildi. İran’a ağustos ayında yaptığım ziyarette oradaki tümyetkililerle görüştüm ve İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedi-nejad’dan öğrendiğime göre tüm yetkililer paketi beğendiler. Ahmedinejad, bu paketin daha önceki paketlerden daha farklı olduğunu söyledi. İyi niyetle bir çözüme varılabileceğini düşünüyorum” diye yanıtladı.

“Peki İran neden nükleer faaliyetlerini askıya almıyor?” sorusu üzerine Gül, İran’ın kendisine pakette yer alan hususlar konusunda garanti verilmesidurumunda nükleer faaliyetlerini askıya alacağını söylediğini kaydetti.

Gül “İki taraf birbirlerine güven duymuyor. Biz komşu ülke olarak barışçıl bir çözüm görmek istiyoruz ve bölgemizde nükleer silah görmek istemiyoruz” dedi.