FB TW PIN NWS

Erdoğan şehit ailelerinden özür diledi

2006-10-17
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizim kültürümüzde 'git oğlum git, ya gazi ol ya şehit' der analarımız, böyle uğurlarlardı. Dolayısıyla 'askerlik yan gelip yatma yeri değildir' dedim. Bu ifade yanlış anlaşılmışsa eğer, şehitlerimize hakaret olarak telakki edilmişse bundan üzülürüm. Bundan dolayı üzülenler olmuşsa ben o annelerden, o babalardan kesinlikle özür dilerim'' dedi.

CNN Türk'te yayınlanan Arena programında, Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, ''Askerlik yan gelip yatma yeri değildir'' sözleriyle ilgili olarak, ''Bir vatandaşımız şunu söyledi; 'Başbakanım artık şehit cenazeleri görmek istemiyoruz.' İfade bu. Ben orada kalkıp da bir şehitlikle alakalı olarak o kavramı küçümsemeyecek bilgiye birikime, irfana hamdolsun sahibim. Çünkü o kavramın ne kadar kutsal olduğunu en iyi bilecek kadar inancı, birikimi olan da birisiyim. Konuşmamın önünde arkasında da onlar var'' diye konuştu.

Dündar'ın ''Askerin Cumhuriyetin değerlerinin tehdit altında olduğunu yani irtica tehdidinin var olduğunu söylemesi ayrıca bölücü terörle ilgili tehdit konusunu da siyaset anlamında mı değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Lokal veya bireysel bazı çıkışları adeta Türkiye'nin genelinde egemenmiş, hakimmiş gibi gösterirsek yanlış yaparız, ülkeyi böleriz, yasaları deleriz. Şu anda 4 yıl içerisinde neredeydik nerelere geldik bunun değerlendirmesini yaptığımız zaman bakıyoruz ki her şey çok daha iyiye gidiyor. Çok daha iyiye giderken, şimdi bu olumlu gelişmeler bizi rahatsız mı ediyor da yani yeni yeni bazı saptamalar yapıyoruz. Bunları yapmamız yanlış olur. Ve bunlar kesinlikle siyasi tartışmalar olarak ortaya çıkar ve bir de tabi bizim bu 4 senelik süreçte bir tavrımız var. Genelkurmay Başkanımız yeri geldiğinde açıklamalarda bulunur. İkinci Başkan bulunur. Ama Kuvvet Komutanları bu tür açıklamalarda bulunmaz.''

Fransa'daki sözde soykırımı inkara ceza yasasıyla ilgili Erdoğan, Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarına da çifte vatandaş olmaları çağrısında bulundu. Erdoğan, Fransa'daki Türk vatandaşlarına, ''Burada seçme seçilme hakkın olacak. Bu hakkını niye kaybediyorsun? Senin için çok ciddi bir zenginlik ve Türkiye adına da çok büyük bir kazanım'' diye seslendi.