FB TW PIN NWS

Dünya Çelik Devleri Birleşti

2006-06-26
Dünyanın iki büyük çelik şirketi Mittal ve Arcelor 27 milyar Euro’ya birleşti. Arcelor-Mittal adını alacak şirkette Lakshmi Mittal ve ailesi yüzde 43 hisseye sahip olacak.

Dünyanın en büyük çelik üreticileri Mittal ve Arcelor arasındaki uzun süren birleşme mücadelesi, anlaşmayla noktalandı. Arcelor’a sunduğu teklifi ikinci iyileştirmede 23.5 milyar Euro’dan, yaklaşık 27 milyar Euro’ya yükselten Mittal, dün rakip şirketin yönetim kurulundan onay aldı. Birleşme planı, merkezi Lüksemburg’da bulunacak ve Arcelor-Mittal adını alacak yeni şirkette Arcelor hissedarlarının payının yüzde 50.5 ve Mittal hissedarlarının payının yüzde 49.5 olmasını öngörüyor.

Mittal’in sahibi olan Hint asıllı İngiliz vatandaşı Lakshmi Mittal ve ailesi, Arcelor-Mittal’de yüzde 43 hisseye sahip olacak. Mittal ailesi birleşik grupta 5 yıl içinde payını yüzde 45 sınırının üzerine yükseltemeyecek. Şirketin 7 kişilik yönetim kurulunda da Arcelor’un 4, Mittal’in 3 üyesi yer alacak. Arcelor-Mittal’in CEO’su da Arcelor tarafından önerilecek. New York, Paris, Madrid, Amsterdam, Brüksel ve Lüksemburg borsalarında işlem görecek olan Arcelor-Mittal’in piyasa değeri yaklaşık 40 milyar doları aşacak.

En Yakın Rakibinin Üç Katı

Dünya çelik piyasasının yüzde 10’undan fazlasını kontrol edecek şirket, sektöründeki en yakın rakibinin üç katı büyüklüğe erişecek. Daha önce AB Komisyonu’ndan rekabet açısından onay alan Arcelor-Mittal, birleşmenin ardından özellikle otomobil üreticileri üzerindeki pazarlık gücünde avantaj sağlayacak. Arcelor tarafından bu yıl başında satın alınan Kanadalı çelik üreticisi Dofasco’nun geleceği belirsizliğini koruyor. Arcelor tarafı Dofasco’nun satışına karşı çıkarken Mittal, daha önce yaptığı açıklamada, birleşmenin gerçekleşmesi halinde Dofasco’nun Alman ThyssenKrupp grubuna satılacağını duyurmuştu.

Severstal'a 130 Milyon Euro Tazminat

Arcelor-Mittal birleşmesi nedeniyle Rus Severstal grubuna da 130 milyon Euro tazminat ödenecek. Mittal’in birleşme planını engellemek isteyen Arcelor, daha önce Severstal grubuyla birleşme kararı almasınarağmen hissedarlarından tepki görünce ilerleme sağlayamamıştı.