FB TW PIN NWS

Chp nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel oldu

2023-11-05
Chp nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel oldu
CHP'nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel oldu.

4 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda yapılan ve Ekrem İmamoğlu'nın divan başkanlığını yaptığı 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayında, Özgür Özel 812, Kemal Kılıçdaroğlu 536 oy aldı. Bu sonuçla Özgür Özel, CHP'nin 8. Genel Başkanı oldu. Öte yandan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP tarihinde görev başındayken kurultay kaybeden ilk isim oldu.

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık için yarıştı. 4 Kasım 2023 günü Saat 10.00'da başlayan kurultayın ilk gününde 1366 delege sandık başına gitti. Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy alırken, seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda Özgür Özel 812, Kemal Kılıçdaroğlu 536 oy aldı. Bu sonuçla Özgür Özel, CHP'nin 8. Genel Başkanı oldu. Öte yandan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP tarihinde görev başındayken kurultay kaybeden ilk isim oldu.

Parti kurultayının 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda yapıldı. Divan Başkanlığı görevini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı kurultayın ilk gününde Genel Başkan seçimi yapıldı. Kurultayın ikinci gününde ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçiminin yapılması öngörülmektedir.

Genel Başkan adayı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu'nun divan başkanı olmasının kendilerini memnun edeceğini belirtti. Kurultayın sloganı ise "İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" olarak belirlendi.

Mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden seçilmek için aday olduğunu duyurmamış olsa da, kurultay delegelerinin imza toplaması sonucunda genel başkanlık seçiminde aday oldu. Bunun yanı sıra CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel, 2003-2008 tarihlerinde parti meclisi üyesi Örsan Kunter Öymen, eski milletvekili İlhan Cihaner ve parti üyesi Ünal Karahasan genel başkanlığa aday olduklarını açıkladılar.

Aday adaylarının genel başkanlık seçimine katılabilmeleri için, toplam kurultay delegesi sayısının yüzde 5'ine denk gelecek şekilde, en az 69 delegenin imzalı desteğini almaları gerektiği için, kurultay başlangıcı itibarıyla yalnızca Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel aday olabildi, diğer üç aday adayı seçime katılma yeterliliği sağlayamadı.

Genel başkanlık seçimi, herhangi bir adayın toplam delege sayısına göre salt çoğunluğun desteğine ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. İkinci tur oylaması, 5 Kasım'da 00.30 ile 02.30 arasında yapıldı.

Adayların salt çoğunluğa ulaşabilmesi için 1366 delegenin en az 684'ünün oyunu alması gerekiyordu. İkinci tur seçimlerinde de salt çoğunluk sağlanamazsa en fazla oyu alan adayın kazanacağı üçüncü tura geçilecekti.

Oy sayımı sonrası ikinci turda Özgür Özel'in 812, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 536 oy aldığı belirlendi. Bu sonuçla Özgür Özel, CHP'nin 8. Genel Başkanı oldu.

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklaması şu şekilde: "Partimizin en önemli organı kurultayımız ülkemiz adına büyük bir olgunlukla seçimi tamamladı. İkinci turun sonucu bize bildirilmiştir. Sonuç her halükarda CHP’nin her üyesinin kazandığı bir sonuçtur. Sonucu sizlerle paylaşıyorum. Özgür Özel 812 oy Kemal Kılıçdaroğlu 536 oy… Partimizin yeni Genel Başkanı Özgür Özel olmuştur."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yaptığı konuşmada:

"Hayatımın en büyük onurunu yaşıyorum. Bunu Cumhuriyet’in 100. yılında kurulan ilk sandığında partimizin kurultayında oy birliğiyle şahsımıza verilen bu görevi yerine getirdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Sırtıma yüklediğiniz sorumluluğun farkındayım. Ben sizlere güveniyorum. Bir teşekkürü kolay kolay siyaset sahnesinde görülmeyen bu süreçte geçmişe rağmen yanımda olan anneme, babama, kardeşime, eşime ve kızıma teşekkür ediyorum. Öğretmenlerime, burada beni yalnız bırakmayan Bornova Anadolu Lisesi’nden arkadaşlarıma, delegelere ve CHP’lilere teşekkür ediyorum. 150 milletvekilimizle el ele omuz omuza çıkıyorum. 81 il başkanımızla el ele omuz omuza çıkıyorum. Büyük bir üzüntünün travmanın arkasından düşmüş omuzları dikleştirmek yere bakan omuzları havaya kaldırmak buna inandık siz de inandınız umudu yükselttiniz ümut içindeyiz. Bu zor süreçte bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma söz veriyorum." diye konuştu.

Özel, "Yarından itibaren seferbelik ilan ediyoruz. Durmadan çalışacağız. Kendi adıma iki sözümü tutacağım. Örgüte verdiğim sözü tutacağım. Önseçime yönelik demokratik tüzüğe yönelik sözümüzü tutacağız. Benim bir sözüm daha var. Mazbatamı aldığımda ilk ziyaretimi Hatay’a yapacağım söz veriyorum. İkinci memleketim Osmaniye’ye gideceğim. Bugün burada zafer bir adayın değildir. Bugünkü zaferin kazananı bütün CHP’lilerdir. Eski başkanlarla sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile herkesle birlikte el ele yerel seçim zaferi için yola çıkıyoruz." ifadesinde bulundu.


Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrasında açıklama yaptı.
"Büyük Önderimiz Atatürk'ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel'i kutluyor, başarılar diliyorum" dedi.