FB TW PIN NWS

'Bazı Türkiyeli Ermeniler cinayetten sonra korku içinde'

2007-01-22
Reuters muhabiri Thomas Grove, Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından İstanbul’daki Ermeni cemaatinin şok ve öfke içinde olduğunu yazdı. Haberde, bazı Ermenilerin milliyetçiliğin daha da artmasından ve yeni cinayetlerin yaşanmasından korktukları ifade ediliyor.

56 yaşındaki Ermeni bir torna ustası, “Bütün bunlar geride kaldı sanıyorduk, ama Ermeni olduğumuz ve 1915’te ne olduğu üzerine konuşmak istediğimiz için bizi öldürmek isteyenler hâlâ var” diyor.

33 yaşındaki Ermeni bir tekstil işçisi, “Hükümet bu konuda bir şeyler yapmalı. Osmanlı İmparatorluğu’ndan beri Ermeniler öldürüldü ve bu bugün de oluyor. Hrant yalnızca son kurbandı” diyor ve şimdi Türk hükümetinin soykırımı vicdani bir sorun olarak tanıması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, “Korkmak için elbette bir neden var. Okula giden bir kızım var ve ne olacağını asla bilemezsiniz. Bu tür bir basınç altında yaşamak kolay değil. Ne istediğimizi söylediğimizde bunun bedelleri var” diye ekliyor.

42 yaşında Ermeni bir heykel ustası, farklı etnik kimlikler arası uzlaşmanın şimdi daha zor olduğunu düşünüyor. “İnsanlar sessiz kalacak. Bu konuda yoğun deneyimimiz var. Gelecek yıllarda sessizliğe gömüleceğiz” diyor.

Reuters muhabiri, Pazar günü Agos gazetesinin Şişli’deki bürosu önünde bekleyenler arasından yaşlı bir adamın, “Hrant gibi insanlar durdurulamaz. Gerçekler anlatılacak. Hrant’ın aksine onlar arkadan vurulamaz” dediğini aktarıyor.

Grove’un haberinde, yurtdışındaki Ermeni diasporasının aksine, Türkiye’deki 60.000 kişilik Ermeni cemaatinin, muhtemelen cezalandırılacaklarından korktukları için, hassas tarihi meselelerden uzak durduklarını söylüyor.