FB TW PIN NWS

Türkiye'nin savunma harcamaları oranı İngiltere'den fazla

2007-01-22
Irak ve Afganistan’da savaşan İngiltere’nin savunma harcamalarının GSYİH’ya oranı, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’dan düşük olduğu belirlendi.

Irak ve Afganistan’da savaşan İngiltere’nin savunma harcamalarının gayri safi yurt için hasılaya (GSYİH) oranının, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’dan düşük olduğu bildirildi.

İngiltere’nin savunma harcamalarının düşük olduğu, silahlı kuvvetleri olumsuz etkilediği, Irak ve Afganistan’da savaşan askerlerinin korunmaları için uygun bir biçimde donatılmadığı eleştirileri sık sık dile getiriliyor.

Ana muhalefet partisi de, İngiltere’nin savunma harcamalarının GSYİH’ya oranının, Londra’nın Almanya’da yükselen Nazi tehlikesini henüz kabul etmediği 1930 yılından bu yana en düşük düzeyde bulunduğunu öne sürüyor.

The Telegraph gazetesine göre, NATO verileri, İngiltere’nin savunma harcamalarının GSYİH’ya göre, sadece ABD ve Fransa değil aynı zamanda Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerinin harcamalarından da düşük olduğunu gösteriyor.

Nitekim, İngiliz hükümetinin yayınladığı veriler, İngiltere’nin 2005-2006 döneminde savunma alanında GSYİH’sının yüzde 2.5’i anlamına gelen 32 milyar sterlin harcamadığı tahmin edildiği, bu oranın 1987-1988 döneminde ise, yüzde 4.4 olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Bu arada, İngiliz Silahlı Kuvvetlerinin 21’inci yüzyılı için hazırlanması amacıyla Savunma Bakanlığı’nın özel şirketlerden borç almak zorunda kaldığı da anımsatılıyor.