FB TW PIN NWS

Aşırı sağcı vekiller resmen AP'de

2007-01-15
Geçen hafta Avrupa Parlamentosu'nda grup oluşturan aşırı sağcı milletvekillerinin statüsü bugün resmi sıfat kazanıyor.
20 milletvekilinden oluşan "Kimlik, Gelenek ve Egemenlik Grubu", Hristiyan değerlerini ve geleneksel aile bağlarını desteklediğini, kitlesel göçe karşı olduğunu kaydediyor.


Avrupa süper devletinin oluşumunu engellemek de grubun başlıca amaçlarından birisi. Kimlik, Gelenek ve Egemenlik Grubu Parlamento'da konuşma hakkı, idari destek ve maddi kaynak da elde edecek.

Aşırı sağcı küçük partiler ve gruplar, Avrupa Parlamentosu'nda söz hakkı elde edebilmek için sık sık girişimlerde bulunuyorlar. 1 Ocak 2007'de Romanya ve Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne tam üye olması ardından aşırı sağcı partiler, Avrupa Parlamentosu'nda grup kurmak için gerekli 20 üye sayısına ulaştı.

Aşırı sağcı partiler, bu iki ülkenin üyeliğine karşıydı. Ancak Romanya'dan beş, Bulgaristan'dan da bir üyenin desteği sayesinde Parlamento'da grup oluşturmak için yeterli sayıya ulaştılar. Kimlik, Gelenek ve Egemenlik Grubu adı altında toplanan milletvekillerinin başında Fransız milletvekili Bruno Gollnisch bulunuyor.

Fransız aşırı sağcı lider Jean Marie Le Pen'in Ulusal Cephe partisinden olan Gollnisch, grubun kuruluşunu açıkladığı konuşmada insan haklarına ve "çoğunlukla aynı hakları beklemedikleri sürece" azınlıkların haklarına saygı duyduklarını söylemişti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı çıkan grupta Fransa'dan Ulusal Cephe'yle birlikte Avusturya'dan Özgürlükçü Parti de var. İtalyan faşist lider Benito Mussolini'nin torunu da bu grubun üyesi. Romanya'dan ise çingenelere ve Macaristan'a karşı tutumuyla tanınan Büyük Romanya partisi ve Bulgaristan'dan Hamle Partisi de grupta bulunuyor.