FB TW PIN NWS

Ankara AB’nin Kıbrıs Önerisine Hazır

2006-10-02
Limanlarını Rum gemi ve uçaklarına Kuzey Kıbrıs’ın izolasyonuna son verilmediği takdirde açmayacağını ilan eden Türkiye’nin, Finlandiya’nın önerisini müzakere etmeye hazır olduğu bilgisi Brüksel’e ulaştı.

Ankara, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Türkiye ile müzakelerde tren kazasını önlemek için gündeme getirdiği öneriye ilişkin sessizliğini bozdu. NTV’nin edindiği bilgiye göre, Ankara’nın “Öneriyi müzakereye hazırız” şeklindeki mesajı Brüksel’e ulaştı.

Finlandiya’nın önerisi, Türkiye’nin ek protokolü mecliste onaylayıp uygulmasına karşılık Avrupa Birliği’nin Magosa Limanı’ndan Kuzey Kıbrıs ile doğrudan ticarete başlayacağı taahüdünü içeriyor. Öneri, Türk tarafının kontrolünde olan Maraş’ın da BM denetimine verilmesini içeriyor.

AB cephesinden daha önce gelen benzer önerileri görüşmeden reddeden Ankara’nın, bu kez ılımlı bir tavır sergilemesi, Avrupalı diplomatlar tarafından, “Türkiye sonunda müzakerelerin limanlar konusu nedeni ile büyük risk altında olduğu gerçeğini kavradı” şeklinde yorumlanıyor.

Ancak Finlandiya’nın önerisini yaratıcı bulan Ankara’nın, aydınlatılmasını beklediği önemli noktalar var. Türk tarafı, bugün Ankara’ya gelecek olan AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile yapılacak görüşmelerde bu noktaların aydınlatılmasını isteyecek:

Magosa Limanı’ndan Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaret AB denetiminde mi BM denetiminde mi olacak? Ankara, denetimin BM’ye bırakılmasından yana.
AB’nin doğrudan ticaret tüzüğünü sorunsuz uygulacağının garantisi nasıl verilecek? Ankara, Brüksel’in tüzükler konusunda daha önce başarılı bir sınav veremediğini hatırlatacak.

Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşlar da doğrudan ticaretin parçası olabilecek mi? Ankara’nın arzusu bu yönde. Ankara, Maraş konusunun gelecekte olası bir kaspamlı çözümün parçası olabileceğine ve geçici çözüm öngören bu öneri ile ilgisi olmadığına vurgu yapacak.

Öte yandan, Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın Abdullah Gül’ü arayarak, gündeme getirdiği önerinin Yunanistan ve Rum kesimine de benzer şeklide bildirilmesine rağmen, Kuzey Kıbrıs’ın atlanmasının Türkiye’yi rahatsız ettiği de gelen bilgiler arasında.