FB TW PIN NWS

50. yıl törenine çağrılmayan Türkiye'den Almanya'ya sitem

2007-03-21
Dışişleri Bakanlığı, Roma Anlaşması’nın 50’inci Yıldönümü nedeniyle AB Dönem Başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek törene Türkiye’nin davet edilmemesine, üstü kapalı olarak sitemde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 25 Mart 1957 yılında imzalanan Roma Antlaşması’nın 50’nci yıldönümü vesilesiyle AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Almanya’nın başkenti Berlin’de 24-25 Mart 2007 tarihlerinde gerçekleştirilecek kutlama etkinliklerine AB üyesi ülkelerin Devlet/Hükümet Başkanlarının davet edildiği hatırlatıldı.

AB Dönem Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen resmi veya gayrı resmi etkinliklere aday ülkelerin de davet edilmesi konusunda yerleşik bir uygulama bulunmadığı kaydedilen açıklamada ancak çoğunlukla inisiyatifin Dönem Başkanlığını yürüten ülkeye bırakıldığı vurgulandı.

“Bu kez Dönem Başkanlığının anılan etkinliği üye ülkelerle sınırlı tutmayı öngördüğü anlaşılmaktadır” denilen açıklamada, “Bununla birlikte, Almanya’nın aday ülkeleri de bahsekonu etkinliğe davet etmesi Avrupa ailesinin bütünlüğünün bir kez daha ortaya konması açısından anlamlı bir gelişme teşkil ederdi” ifadeleri yer aldı.