Syd Barrett
Syd Barrett Biyografisi
Asıl adı Roger Keith Barrett olan sanatçı 6 Ocak 1946'da Cambridge'de doğdu. Doktor Arthur Max ve eşi Winifred Barrett'ın dördüncü çocuğuydu. Oldukça iyi bir eğitim alan Roger, spor ve izcilik faaliyetlerindeki başarısını giderek sanatsal ve yaratıcı yöne doğru kaydırdı ve oyunculuk, resim ve müzikle ilgilenmeye başladı. En büyük destekçisi babası, klasik müzik hayranıydı ve diğer çocukları gibi Roger'a da bu müzik sevgisini erken yaşlarda aşılamıştı. Ancak Roger'ın mutlu çocukluk yılları babasının ani ölümüyle gölgelendi. Bu talihsiz olay yaşandığında Roger henüz 14 yaşındaydı ve bu onun için büyük ve beklenmedik bir travma oldu.
Bu yıllarda Roger ilk gitarını aldı ve ismini çok sevdiği bir bateristin adına ithafen Syd olarak değiştirdi. Cambridge'deki müzik çevrelerinde aralarında David Gilmour'un da bulunduğu birçok arkadaş edindi. Aralarında büyük bir dostluk kurulan David ve Syd, The Mill adlı bir klüpte birlikte çalmaya başladılar. David'in tekniği Syd'inkinden üstündü fakat Syd söz yazma konusunda tam bir dehaydı. Aynı yeteneği resim alanında da gösterdi ve Londra'da burs kazanarak Camberwell Sanat Okulu'na girdi.
1965 yılında aile evini terkederek temelli olarak Londra'ya taşındı. Cambridge'den tanıdığı Roger Waters'ın tavsiyesiyle Rand B Band'de çalmaya başladı. Grubun davulcusu Nick Mason (Nicholas Berkley Mason)mimarlık öğrencisiydi. Klavyedeki Richard Wright (Richard William Right) ise Londra'da müzik eğitimi alıyordu. Gruptaki herkesin bir müzik geçmişi vardı ancak Syd, daha özel bir yeteneğe sahipti. O resme olan aşkıyla, renkleri notalara dönüştürüyordu. Kısa zamanda etkileyici kişiliği ve bu nadir yeteneğiyle grubun lideri haline geldi ve grup arkadaşlarıyla birlikte adını Pink Anderson ve Floyd Council adında iki müzisyenden ilham alarak oluşturduğu grubu Pink Floyd'u kurdu. Seslere eklediği farklı efektlerle ve sahne gösterileriyle psychedelic müziğin babası sayılan Syd'in besteleri grubun kısa zamanda tanınmasını sağladı. 1967 yılında Pink Floyd, ilk albümü ''The Piper At The Gates Of Dawn''ı çıkardı. Bu albümde bir şarkı hariç tüm şarkıların sözleri Syd Barrett'a aitti. Yine Syd'e ait, hayali bir kıza yazdığı ''See Emily Play'', grubun tanınmasını sağlayan şarkılardan biriydi.
Ancak başarısı arttıkça daha fazla uyuşturucu kullanmaya başlayan Syd Barret, şarkılarını uyuşturucunun etkisiyle yazıyordu. Hatta bir şarkısı (Candy and A Current Bun) uyuşturucu sarmayı anlattığı için yasaklandı. Giderek daha az ayık olmaya başlayan Syd, konserlerdeki performansının düşmesi nedeniyle grup arkadaşlarıyla da yollarını ayırmak zorunda kaldı. Bir süre sadece Pink Floyd için söz yazarlığı yaptı, daha sonra ise tamamen ayrıldılar.
Pink Floyd grubuyla yollarını ayırdıktan sonra gözlerden tamamen uzak kalmayı seçti. Bu süreç içinde “The Madcap Laughs” ve “Barret” adlı iki solo albüm çalışması yaptı. Bu albümleri, şarkı yazarlığı konusunda en üretken olduğu dönem olan 1966 – 1977 yılları arasında biriktirdiği materyallerle yaptı. Bu albümlerin yapımında David Gilmour'dan ve “Soft Machine” grubunda hatırı sayılır destek aldı.Solo albümlerinde Pink Floyd'dan farklı olarak sadece akustik gitar kullandı.”The Madcap Laughs” albümünden sonra son konserine çıktı ve üçüncü şarkıda sahneden inerek konseri yarım bıraktı. Bu albümlerden sonra üçüncü solo albümü için planlar yaptı, ancak bu planlar hiç gerçekleşmedi. Barret, Pink Floyd grubundan ayrıldıktan sonra çok az sayıda yeni şarkı yazdı. 1972 yılında “Stars” adını vediği bir grupla müziğe geri döndü, bu grubu da verdikleri üçüncü konserden sonra dağıttı.
1975 yılında Pink Floyd, “Wish You Were here” albümüne, Syd'e ithafen iki şarkı koydu. Bunlardan biri “Shine on You Crazy Diamond”, diğeri de “Wish You Were Here” dı. Bu albümün kayıtları sırasında stüdyoya gelen Syd'i, aşırı kilolu ve tükenmiş bir halde gören grup üyeleri, gelen kişinin Syd Barrett olduğuna inanmak istemediler. Ama Roger Waters onun Syd Barrett olduğundan emindi. Bu buluşmadan sonra grup üyeleriyle birdaha görüşmedi. Pink Floyd, “Dark Side of The Moon” albümündeki “Brain Damage” şarksını da Syd'den esinlenerek yazmıştır. Ayrıca “The Wall” filminin baş karakteri olan “Pink” te Roger Waters tarafından Syd Barrett' tan esinlenilerek yaratılmıştır.
1988 yılında Barrett'ın yayınlanmamış şarkılarından ve iki solo albümündeki şarkıların uyarlamalarından oluşan “Opel” albümü yayınlandı. 1993'te Syd Barrett'ın Pink Floyd'dan sonraki çalışmaları Crazy Diamond Box seti olarak piyasaya sürüldü. 2001'de best of albümü olan “Wouldn't You Miss Me”, iki yayınlanmamış şarkıyla beraber piyasaya sürüldü.
Syd Barrett Cabridgeshire' daki inziva sürecinde kendini resim yapmaya adadı. Sağlığı iyice bozulan Barrett, 7 Temmuz 2006'da hayatını kaybetti.
Diskografi
Single'lar 1969 - Octopus / Golden Hair
Albümler
1970 - The Madcap Laughs
1970 - Barrett
Toplamalar
1974 - Syd Barrett
1987 - Syd Barrett: The Peel Sessions
1988 - Opel
1992 - Octopus - Best Of Syd Barrett
1993 - Crazy Diamond
2001 - The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me?
2004 - The Radio One Sessions
Pink Floyd ile
Single'lar
1967 - Arnold Layne / Candy and a Currant Bun
1967 - See Emily Play / The Scarecrow
1967 - Apples and Oranges / Paintbox
Albümler
1967 - The Piper at the Gates of Dawn
1968 - A Saucerful of Secrets
Toplamalar
1971 - Relics
1973 - A Nice Pair
1974 - Masters of Rock
1984 - Works
1992 - Shine On
1995 - London '66-'67
2001 - Echoes: The Best of Pink Floyd
DVD
1966 - Syd's First Trip
1968 - Tonite Let's All Make Love in London
2003 - The Pink Floyd and Syd Barrett Story
Kaynak:Biyografi.info
Syd Barrett için yapılan aramalar
Syd Barrett, Syd Barrett biyografi, Syd Barrett hayatı, Syd Barrett özgeçmişi, Syd Barrett hakkında, Syd Barrett doğum yeri, Syd Barrett fotoğraf, Syd Barrett video, Syd Barrett resim, Syd Barrett kimdir?, Syd Barrett kaç yaşında?, Syd Barrett nereli, Syd Barrett memleketi
- Lando Norris Dün
- Rikki 06 Ekim
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Nevhiz 23 Eylül
- Oscar Piastri 21 Eylül
- Burhan Uygur 17 Eylül
- Biricik Suden 106
- Tomris Giritlioğlu 106
- Cemil Kazancı 103
- Rahmi Özkan 97
- Müge Dağıstanlı 88
- Recep Tayyip Erdoğan 80
- Mazhar Alanson 78
- Nevzat Demir 77
- Çağrı Doğanay 73
- Serhat Ulueren 73
- Rahmi Koç 69
- Oytun Erbaş 67
- Yılmaz Erdoğan 63
- Zerrin Egeliler 52
- George Washington 46
- Çağrı Doğanay 73
- Müge Dağıstanlı 88
- Rahmi Koç 69
- Yılmaz Erdoğan 63
- Cemil Kazancı 103
- Serhat Ulueren 73
- Rahmi Özkan 97
- Recep Tayyip Erdoğan 80
- Oytun Erbaş 67
- Nevzat Demir 77