III. Osman
III. Osman Biyografisi
III. Osman, 2 Ocak 1699'da İstanbul'da doğdu. Babası II. Mustafa, annesi ise Şehsuvar Sultan'dı. Şehzadeliğini İstanbul'da geçiren III. Osman, zamanını din, edebiyat ve tıp kitapları okuyarak geçirdi. 13 Aralık 1754'te ağabeyi I. Mahmut'un vefatı üzerine tahta geçti.
III. Osman cülusundan sonra geleneklere göre mukataa, tımar ve zeamet sahipleri berat vererek vergi öderlerdi. Hazinenin dolu olması nedeniyle bu vergilerden muaf tutularak cülus bahşişi dağıttı.
III. Osman'nın tahta geçtiği dönem Osmanlı Devleti'nin barış içinde olduğu bir dönemdi. Sınır vilayetlerde bazı ayaklanmalar olduysa da bastırıldı. Mısır'da Memluklular'ın ayaklanmasında ihmali olan Vezir-i Azam Bahir Mustafa Paşa'yı azl ederek yerine I. Mahmut döneminde sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa'yı getirdi. Ancak istenilen başarıyı gösteremeyince Hekimoğlu Ali Paşa da azl edilerek yerine başdefterdar Naili Abdullah Paşa getirildi.
III. Osman'nın tahta çıktığı yıl İstanbul en şiddetli kışlarından birini yaşıyordu. Sütlüce'den Defterdar iskelesi'ne kadar Haliç donmuş ve buz üstünde yürünebilmişti. Aynı yıl bir başka önemli olay da İstanbul yangınları idi. 36 saat süren yangında İstanbul'un üçte ikisi yandı.
Sadrazam Silahtar Ali Paşa'nın rüşvet aldığının ortaya çıkması ile 25 Ekim 1755'te paşayı azlederek yerine Yirmisekiz Said Mehmet Efendi'yi getirdi. Bu dönemde bunun dışında birçok devlet adamı değiştirildi. En son olarak Mehmet Ragıp Paşa sadrazamlığa getirildi. Uzun yıllar boyunca sarayda kapalı bir yaşam sürmenin etkisiyla sinirli , karamsar ve sert bir mizaca sahip III. Osman, dengeli bir insan olmadığı için sadrazam ve Vezir-i Azam'larla anlaşamamış, devlet yönetimine zararlı olmuştur.
III. Osman ağabeyinin aksine müziği sevmez, ve kadınlara iltifat etmezdi. Tebdil-i kıyafet gezmek en büyük zevkiydi. Dönemin en önemli olaylarından biri gayrimüslimlere karşı artan hoşgörüsüzlüktü. Hıristiyanlar ve Museviler sokakta ayırıcı kıyafetler giymeye zorlanmıştı. Kadınların sokakda serbestçe ve süslü gezmelerini yasaklamıştı. Kadınlara karşı duyduğu rahatsızlık yüzünden sarayda demir ayakkabılarla dolaştığı ve sesi duyan kadınların yoluna çıkmadığı rivayet edilir.
İstanbul'da mimari çalışmalara devam edilmiş, I. Mahmut döneminde yapılmaya başlanan Nuruosmaniye Camii tamamlanmıştır. Bunun dışında Üsküdar'da İhsaniye Camii ve İhsaniye Mescidi'ni yaptırdı. Caminin yanına medrese, kütüphane, imaret, sebil ve çeşme de yaptırıp tamiratı ve masraflarının karşılanması için vakıflar tesis ettirdi. Midilli Adası Siğrî Limanı'nda, Malta korsanlarına karşı bir kale inşa edilerek tahkim edildi. Babıâlî'nin inşası tamamlandı. Ahırkapı Feneri de III. Osman devrinde yapıldı.
III. Osman, 29 Ekim 1757 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Yeni Camii yanındaki kardeşi I. Mahmut'un türbesine defnedildi. Ölümünden sonra yerine III. Mustafa geçti.
Kaynak:Biyografi.info
III. Osman için yapılan aramalar
III. Osman, III. Osman biyografi, III. Osman hayatı, III. Osman özgeçmişi, III. Osman hakkında, III. Osman doğum yeri, III. Osman fotoğraf, III. Osman video, III. Osman resim, III. Osman kimdir?, III. Osman kaç yaşında?, III. Osman nereli, III. Osman memleketi
- Kürşad Zorlu Bugün
- Harun Çoban 28 Mart
- Oğuzhan Arslan 27 Mart
- Ertuğrul Doğan 26 Mart
- İrfan Uzun 26 Mart
- Hilmi Özden 26 Mart
- Halil Murat Ünver 26 Mart
-
Mehmet Fatih Çıtlak
1537
-
İlkay Buharalı
797
-
Bahadır Erdem
547
-
Sinan Oğan
462
-
Buğra Kavuncu
390
-
Recep Tayyip Erdoğan
359
-
Engin Alan
297
-
Ayşenur Arslan
270
-
Nur Viral
258
-
Pınar Eliçe
255
-
Rahmi Özkan
233
-
Cüneyt Gökçer
218
-
Müslüm Gündüz
217
-
Abdulbaki Erol
204
-
Cafer Mahiroğlu
198
-
Varol Yaşaroğlu
122
-
Fatih Mehmet Maçoğlu
111
-
Cevat Akşit
117
-
Haldun Solmaztürk
118
-
Ali Nasuh Mahruki
69
-
Sezai Temelli
118
-
Yalçın Gülhan
68
-
Salim Şen
72
-
Hümeyra
66
-
Ahmet Necdet Sezer
75