İbni Ruşd
İbni Ruşd Biyografisi
İbni Ruşd, 14 Nisan 1126 tarihinde Endülüs’de Kurtuba'da doğmuştur. Tam adı Ebū 'l-Velīd Muḥammed ibn Aḥmed ibn Muḥammed ibn Rüşd’dür. Avrupa'da Averroes adıyla tanınır. Babası, Kurtuba kadısıydı. Küçük yaşından itibaren ilim tahsil etmeye başladı. Önce kelâm ve fıkıh ilimlerini, daha sonra zamanın ilim merkezi olan Kurtuba'daki büyük âlimlerden fizik, tıp ve astronomi ilimlerini tahsil etti.
Fas Hükümdarı Ebu Yakub tarafından Saraya çağrıldı, Aristotales‘in eserlerinin karanlık kalmış yanlarını açıklamakla görevlendirildi. Fas’da İşbili kadılığına atandı. İbn-i Rüşd, Farabi ve İbn-i Sina ile İmam-ı Gazali'nin ve Batı filozoflarının eserlerini inceledi. Aristo'nun görüşlerini inceden inceye tetkik edip, şerhler yazdı. Hükümdar Ebu Yakub Yusuf'un ölümünden sonra yerine geçen oğlu El-Mansur'un zamanında Kadıkudat, yani kadılar kadısı oldu.
İleri sürdüğü fikirlerin İslâm dininin esaslarına ters düşmesi, Müslümanlar arasında hoşnutsuzluklar çıkardı. Ad kavminin helak olmasına dair bilgilerin hayal mahsulü olduğunu söyledi, Ehl-i Sünnet olan hakiki Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'de bildirilen bir hususun efsane olduğunu iddia eden bu sözleri üzerine, ona karşı iyice cephe aldılar.
Halkın şikâyetleri üzerine hükümdar, Kurtuba âlimlerinden bir meclis topladı. Toplanan âlimler, onun İslâmiyetin iman esaslarına uymayıp görüşlerinin çoğunun sapıklık, bir kısmının ise dinden çıkmaya sebep olduğuna karar verdiler. Bunun üzerin vazifesinden alınan İbn-i Rüşd hapsedildi. Bilahare Sultan Mansur, Kurtuba'ya gelince onu affetti ve iltifatlarda bulundu. Fakat son seneleri keder ve sıkıntılarla geçti. Serveti elinden alındı. Lucene şehrine sürüldü. 1198'de Marakeş 'te vefat etti.
İslâm dünyasını saran bağnazlık, bilime düşmanlık ve dedikodu yüzünden İbni Rüşd ve oğlu kara çalmalardan, düşmanca söylentilerden, emire kadar ulaşan iftiralardan kurtulamadılar. Yergilere konu olan, kitapları yakılan, camiden kovulan İbni Rüşd için en sağlam dayanak yine bilim ve felsefe oldu. Ölümünden birkaç yıl önce yeniden saraya çağrılmasına karşın, kendi köşesinde kalmayı yeğledi.
İbn-i Rüşd en çok Aristo'nun eserlerinden yaptığı, bugün Batı'da pek çoğu unutulmuş, tercüme ve şerhleriyle ünlüdür. 1150'den önce Avrupa'da Aristo'nun eserlerinin birkaç tercümesinden başkası yoktu ve bunlar da din adamlarınca rağbet görüp, incelenmiyorlardı. Batı'da Aristo'nun mirasının yeniden keşfedilmesi, İbn-i Rüşd'ün eserlerinin 12. yüzyıl başlarında Latince'ye tercümesiyle başlamıştır.
İbni Rüşt, Aristotales mantığına büyük önem verdi. Ona göre mantık; tek tek olgulardan ve tikellerden elde ettiğimiz algılar ve tasarımlardan akla kadar, tümel gerçeklere doğru yükselmenin temellerini, ilkelerini belirleyen, gösteren bilimdir.
13. yüzyılın ortalarına doğru İbni Rüşd'ün hemen hemen bütün eserleri Lâtince'ye çevrildi. 14. yüzyılda Bagnols'lu Levi Ben Gerson da, İbn Rüşd'ün çeşitli eserlerini İbranice'ye çevirdi. Hristiyan Ortaçağı’nda üstünde önemle durulan filozoflardan biri oldu.
Zamanının en büyük doktorlarından biri olan İbn-i Rüşd, tıp sahasında 16 eser verdi. Bunlar arasında "Külliyat fi't Tıp" en tanınmış olanıdır. Lâtince'ye tercüme edilen kitap, yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bir tıp ansiklopedisi olan Külliyat fi't Tıp, hastalıkları tek tek ele almaktadır. İbn-i Rüşd, bu eserinde hiçbir insanın hayatında ikinci bir defa çiçek hastalığına yakalanmayacağını söyler ve sebeplerini izah eder.
İbni Ruşd, 10 Aralık 1198 tarihinde 72 yaşında Marakeş, Fas’ta ölmüştür.
Eserleri :
1- Külliyat fit-Tıb,
2- Mukaddemat,
3- Nihayet-ül-Müctehid,
4- Et-Tah-sil,
5- Kitab-ül Hayevan,
6- Zaruri,
7- Telhisü İlahiyyat-ı Nikolavus,
9- Te-hafüt-üt Tehafüt,
10- Şerhü Kitab-ün Nefs li Aristotales,
11- Şerhu Kitab-üs-Sema ve-Âlem li-Aristales,
12- Makale fil-Kıysas,
13- Muhtasar-ı Me-cisti,
14- Fasl-ül-Makal ve Keşf an Menahic-il-Edille,
15- Kitabü Mabadet-Tabia,
16- Şerhul Urcuze fit-Tıb,
17- Makhale fi Cevher il-Felek,
18- Makela fı'l Mizac
Kaynak:Biyografi.info
İbni Ruşd için yapılan aramalar
İbni Ruşd, İbni Ruşd biyografi, İbni Ruşd hayatı, İbni Ruşd özgeçmişi, İbni Ruşd hakkında, İbni Ruşd doğum yeri, İbni Ruşd fotoğraf, İbni Ruşd video, İbni Ruşd resim, İbni Ruşd kimdir?, İbni Ruşd kaç yaşında?, İbni Ruşd nereli, İbni Ruşd memleketi
- Yusuf Tekin Bugün
- Yılmaz Tunç Dün
- Vedat Işıkhan Dün
- Ömer Bolat Dün
- Hafize Gaye Erkan Dün
- Mehmet Nuri Ersoy Dün
- Mehmet Fatih Kacır Dün
-
Abdullah Çatlı
12687
-
Nurhan Damcıoğlu
3541
-
İbrahim Kalın
2223
-
Hakan Fidan
992
-
Bedia Akartürk
780
-
Filiz Akın
673
-
Ajda Pekkan
537
-
Muhammed Yakut
408
-
Abdulbaki Erol
378
-
Bulut Aras
361
-
Atilla Olgaç
244
-
Akif Çağatay Kılıç
202
-
İlker İnanoğlu
198
-
Jeanne D'arc
197
-
Nesrin Topkapı
194
-
Bedia Akartürk
780
-
Atilla Olgaç
244
-
Nurhan Damcıoğlu
3541
-
Fikri Sağlar
75
-
Nesrin Topkapı
194
-
Ali Nihat Mındıkoğlu
133
-
Mithat Baydur
136
-
Akif Çağatay Kılıç
202
-
Toto Karaca
145
-
Muhterem Nur
87