Halet Çambel
Halet Çambel Biyografisi
Dünya çapında tanınmış Türk arkeologdur. Tarih öncesi ve antik tarihin önemli bilim insanlar arasında yer alır ve Türk Hitit biliminin en bilgili uzmanıdır.
Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde, şimdiki adıyla Robert Kolej'de okudu. Lise yıllarında eskrim sporunda ustalaştı. 1930 yılında eskrim antrenmanına başladı. İlk Türk bayan sporcu olarak 1936 yılı Berlin Olimpiyatı'na eskrimci olarak katıldı. Halet Çambel, Suat Aşeni Fetgeri ile birlikte 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil ederek, Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcular olmuştu.
Önce İstanbul Üniversitesi’nde daha sonra 1935 yılında Paris Sorbonne Üniversitesi'nde arkeoloji okudu. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde asistan oldu. Doktorasını da aynı üniversitede yaptı. 1944 yılında doktor oldu. Üniversitede; arkeoloji ve Ön Asyalı diller (Hititçe, Asurcu, İbranice) okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin prestijli Prehistorya Anabilim Dalının kurucusudur.
Halet Çambel yurtdışındaki üniversite eğitimi bitip de Türkiye'ye döndüğünde kendisinden altı yaş daha büyük, tanınmış şair ve sonradan ödül kazanan mimar, Nail Çakırhan'la 1938 yılında evlendi. Bundan sonraki 70 yıl onunla birlikte İstanbul Arnavutköy'deki baba evinde yaşadı. 2008 yılında eşi öldü.
Halet Çambel de 12 Ocak 2014 tarihinde 98 yaşında Arnavutköy'deki evinde öldü. Çocuğu yoktur.
Halet Çambel, doktorasının ardından iki yıl Almanya'da Saarbrücken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu.
Halet Çambel Ceyhan nehri kıyısında yer alan, çift dilli yazıtı ve onlarca kabartmaları ile tanınan M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen Karatepe-Aslantaş (Azatiwataya) kalesinin kazısına önce genç bir arkeolog olarak katılır. 1950'li yılların başlangıcında Osmaniye İlinde Kadirli'ye yakın olan Karatepe antik Hitit şehrindeki yeni bulgular kariyerine kesin bir etki yapar. Alman profesör Helmuth Theodor Bossert'in talebesi olarak başladığı Karatepe-Aslantaş projesine katılır ve ileride Hitit dilinin araştırılmasında çok önemli katkısı olur.
1960 yılında Halet Çambel, İstanbul Üniversitesi'nde Tarih Öncesi Profesörü oldu. Prof. Dr. Halet Çambel, 1984 yılında emekliye ayrıldı.
1960’larda Chicago Üniversitesi, Oriental Institute hocalarından Robert Braidwood ile beraber oluşturdukları Güneydoğu Anadolu Tarihöncesi Karma Araştırma Projesi kapsamında Diyarbakır yakınlarında bulunan Çayönü Höyük kazıları ile Türkiye’nin ilk disiplinler arası projesine imza atar. Proje konusu Neolitik dönemde göçebelikten yerleşik düzene, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçişin araştırılmasıdır.
2005 yılında Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan fazla bir zamanını prehistorya ve arkeolojiye adamıştır.
2008 yılında Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından ömür boyu yürüttüğü çalışmaları nedeniyle kendisine “Özgür İnsan Ödülü” layık görülmüştür.
2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine “2010 Yılı Kültür-Sanat Büyük Ödülü” nü takdim etmiştir.
Halet Çambel, Arnavutköy'deki evi; tarihi ‘Kırmızı Yalı’yı 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesine bağışladı. Bu ev Boğaziçi Üniversitesi tarafından, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilecek restorasyon çalışması kapsamında ‘Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürülecek.
Halet Çambel, 12 Ocak 2014 tarihinde 98 yaşında Arnavutköy'deki evinde öldü. Çocuğu yoktur.
Kaynak:Biyografi.info
Halet Çambel için yapılan aramalar
Halet Çambel, Halet Çambel biyografi, Halet Çambel hayatı, Halet Çambel özgeçmişi, Halet Çambel hakkında, Halet Çambel doğum yeri, Halet Çambel fotoğraf, Halet Çambel video, Halet Çambel resim, Halet Çambel kimdir?, Halet Çambel kaç yaşında?, Halet Çambel nereli, Halet Çambel memleketi
- Fahri Erdinç Bugün
- Kanbolat Görkem Arslan Dün
- Raci Kaya 26 Eylül
- Pakize Başaran 25 Eylül
- Kadri Ünalan 24 Eylül
- Engin Benli 23 Eylül
- Sönmez Atasoy 22 Eylül
-
Muhammed Yakut
807
-
Bergen
301
-
Mehmet Ali Erbil
263
-
Semih Sergen
233
-
Rahmi Özkan
195
-
Seda Sayan
178
-
Hiram Abas
166
-
Müge Dağıstanlı
129
-
Abdullah Çatlı
96
-
Ahmet Güneştekin
96
-
Nergis Kumbasar
90
-
Sevda Ferdağ
87
-
Ajda Pekkan
85
-
Bülent Ersoy
74
-
Yelda Başaran
73
-
Selvinaz Fettahoğlu
67
-
Bergen
301
-
Stelyo Pipis
60
-
Baran Erdoğan
67
-
Mehmet Ali Erbil
263
-
Sevda Ferdağ
87
-
Nergis Kumbasar
90
-
Sadettin Erbil
66
-
Filiz Akın
53
-
Müge Dağıstanlı
129