Hacı Bayram Veli
Hacı Bayram Veli Biyografisi
Hacı Bayram Veli, 1352 yılında Ankara’da Solfasol köyünde doğmuştur. Asıl adı Numan bin Ahmed’dir. Annesi Fatma Hanım, babası, tarımla geçinen Koyunluca’lı Ahmed'dir. Bir süre babasının tarlasında çalıştı, sonra babası onu Ankara'da Kara medrese'ye verdi. Numan orayı bitirince, bilgisini arttırmak amacıyla, Bursa'ya gitti, orada da bir süre öğrenim gördükten sonra Ankara'ya döndü. Medresede ders aldığı dönemde, Tefsir,Fıkıh,Hadis,Matematik,Felsefe,Arapça,Farsça Edebiyat gibi çeşitli dersleri okumuştur.
1412 yılında Hacı Bayram-ı Veli, hocası Hamidüddin'in Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşad faaliyetlerine başlar. Bu tarih, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye tarikâtının kuruluşu kabul edilir.
Tarikatın eğitiminin yapılması için tekke adı verilen binalara ihtiyaç vardır. Bu tekkeler yenilip içilen, yatılan, ibadet edilen yerlerdir. Yapılan danışmalar sonucunda bugünkü Ulus meydanında yüksekçe bir tepe olan eski hristiyan Ogüst mabedine bitişik şekilde 1415 senesinde Bayramilik Tarikatı tekkesinin inşaatına başlanır.
Açtığı ilim ve irfan ocağına, devrinin meşhur alimleri, halk aşıkları akın etti. Damadı Eşrefoğlu Rumi, Şeyh Akbıyık, Bıçakçı Ömer Sıkinî, Göynüklü Uzun Selahaddin, Edirne ve Bursa ziyaretlerinde talebeliğe kabul ettiği Yazıcızade Ahmed (Bican) ve Mehmed (Bican) kardeşler ile Fatih Sultan Mehmed Han'ın hocası Akşemseddin bunların en meşhurlarıdır.
Fatih’in babası Sultan İkinci Murad Han, Hacı Bayram-ı Veli’yi Edirne’ye davet edip, ilim ve manevi derecesini anlayınca, fevkalade hürmet göstermiş, Eski Cami'de vazettirmiş, tekrar Ankara’ya uğurlamıştır. Hacı Bayram-ı Veli, ömrünün sonuna kadar İslâmiyeti yaymak için çalıştı.
Hacı Bayram-ı Veli, Yunus Emre gibi Hacı Bektaşi Veli'den etkilenmiş ve aynı tarz şiirler söylemiştir. Şiirlerinde "Bayramî" mahlasını kullanmıştır.
Hacı Bayram Veli, 1429 yılında Ankara’da bugün Hacı Bayram Camii'nin bulunduğu yerde ölmüştür.
Bayramilik'e göre bir anış, Tanrı'ya ulaşmak için kendini olgunlaştırma eğitimi olan bu tören açık ve gizli ya da sesli ve sessiz olmak üzere iki türlüdür. Törene katılacak dervişler, bir daire oluşturacak biçimde diz çökerek otururlar. Sonra şeyhin yönetimi altında Tanrı adları yüksek sesle anılır. Hangi adların anılacağını şeyh saptar. Bu törende dervişler gözlerini yumarlar. Bu da Tanrı'dan başka bir varlık görmemek kendini tanrıya vermek anlamına gelir.
Hacı Bayram Veli'nin geliştirdiği inanca göre temel varlık Tanrı'dır. Tanrı bütün evreni kaplamıştır, tektir, önsüz-sonsuzdur, yaratıcıdır.
Kendini tasavvufa veren bir kimsenin uyması, bağlanması gereken üç ilke vardır:
1) Bütün işlerin, eylemlerin kaynağı Tanrı'dır, İnsan bir araç durumundadır. İnsan istenci tanrısal istencin bir bölümü niteliğindedir.
2) Tanrı bütün varlıklarda görünür, gerçekte varolmak Tanrı'nın görünmesidir;
3) Bütün nitelikler (sıfatlar) birer tanrısal görünüştür. Hacı Bayram Veli, bu üç ilkeyi tevhid-i ef'al (eylemlerin birliği) tevhid-i sıfat (nitelikler birliği), öz birliği kavramlarıyla açıklar. Tasavvufta varlık birliği olarak nitelenen bu inanca göre düşünen Tanrı'dır; yaratan ve eylemde bulunan Tanrı'dır.
Hacı Bayram Veli,kişinin içine kapanarak bütün geçici varlıklardan yüz çevirerek derin düşünceye dalmasıyla Tanrıyı bir ışık olarak gönlünde görebileceği kanısındadır.
Hacı Bayram-ı Veli’nin üç kız ve beş erkek çocuğu vardı.
Kaynak:Biyografi.info
Hacı Bayram Veli kitapları
-
Kutsal Aşk
Yarın tarihi : 2014-07-01
Yayınevi : ALMILA KİTAP
İslam » Tasavvuf
Hacı Bayram Veli için yapılan aramalar
Hacı Bayram Veli, Hacı Bayram Veli biyografi, Hacı Bayram Veli hayatı, Hacı Bayram Veli özgeçmişi, Hacı Bayram Veli hakkında, Hacı Bayram Veli doğum yeri, Hacı Bayram Veli fotoğraf, Hacı Bayram Veli video, Hacı Bayram Veli resim, Hacı Bayram Veli kimdir?, Hacı Bayram Veli kaç yaşında?, Hacı Bayram Veli nereli, Hacı Bayram Veli memleketi
- Levent Bıçakçı Dün
- Mahmut Özgener Dün
- Hasan Doğan 24 Ocak
- Remzi Gür 24 Ocak
- Oya Küçümen 23 Ocak
- Bora Ebeoğlu 23 Ocak
- Niyazi Sayın 22 Ocak
-
Levent Çakıroğlu
443
-
Arto
119
-
Yalçın Dümer
117
-
Metin Milli
111
-
Tolga Han
108
-
Hülya Hökenek
101
-
Hasan Sabbah
87
-
Rahmi Özkan
85
-
Mehtap Ar
77
-
Murat Birsel
77
-
Selçuk Ural
71
-
Marlon Brando
67
-
Azra Akın
50
-
Deniz Erten
49
-
Hakan Aksay
47
-
Yalçın Dümer
117
-
Marlon Brando
67
-
Levent Çakıroğlu
443
-
Hasan Sabbah
87
-
Tolga Han
108
-
Hülya Hökenek
101
-
Arto
119
-
Selçuk Ural
71
-
Rahmi Özkan
85
-
Murat Birsel
77