FB TW PIN NWS
BioRank 7491

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu

Doğum tarihi : ??.??.1925 Ölüm tarihi : 31.Ocak.1990
Fazıl Hayati Çorbacıoğlu kaç yaşında öldü : 65
Kilo & Boy :
Burcu :
Fazıl Hayati Çorbacıoğlu doğum yeri : Çorum
Ölüm yeri : İstanbul

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu Biyografisi

Hikâye, İnceleme ve Oyun Yazarı Fazıl Hayati Çorbacıoğlu; Tiyatro oyununu bir “olaylar akımı” olarak tanımlamıştır.

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, 1925 yılında Çorum’da dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğmuştur. Annesi Emine Hanım ev hanımı, babası Mustafa Bey ise maliyeciydi. Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, ilkokul ve ortaokulu İstanbul'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bırakarak ticarete atıldı.

Varlık dergisi ve yıllıklarında hikâyeleri yayımlanan Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, Hikâye, inceleme ve tiyatro alanında çalışmalar yapsa da asıl ününü radyo oyunu yazarlığıyla kazandı.

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, Basın Yayın Genel Müdürlüğü ve TRT’nin telif piyes yazarlığını yaptı. Edebiyatın yanında pazarlama, bankacılık ve ticaret gibi konular üzerine de makaleler ve kitaplar yazdı.

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu'nun yazdığı ilk oyunu “Pirinç Mangal” 5 Ağustos 1956’da Ankara Radyosu’nda oynandı. Toplumun aksayan yönlerini güldürü şeklinde anlattığı bu oyunun ardından Radyo Tiyatrosu ve Piyes (1965) adında bir inceleme kitabı yazdı. Radyofonik piyes yazma tekniğinden, radyo tiyatrosunun özelliklerinden ve bir konuyu piyes hâline getirme yöntemlerinden söz ettiği bu kitapta, Guguklu Saat adlı radyo oyununa da yer verdi.

Sahne ve radyo oyunlarıyla tanınan Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, toplumdaki kişilerin zayıf yönlerini, güldürü açısından ele aldı. Konuyu heyecan verici bir sürprizle sonlandırması, oyunlarının genel özelliğidir.

1968 yılında yazdığı birer perdelik beş komediden oluşan “Satılık Şapka” kitabında; Satılık Şapka’da emekli maaşıyla geçinmekte zorlanan bir ailenin sıkıntılarını, Brahms Kapıyı Çalınca’da akli dengesi yerinde olmayan iki kız kardeşin çatışmasını, Her Şeyin Hayırlısı’nda ölmek üzere olan yaşlı bir adam yerine onu tedavi eden genç doktorun beklenmedik ölümünü, Bayram Çorbası’nda karı koca arasına girmemek gerektiğini, Cankurtaran’da ise başkalarının hayatıyla uğraşırken kendi hayatını unutan karı kocanın yanıp kül olan evlerini işledi.

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, asıl başarısını 1971 yılında yazdığı “Koca Sinan” adlı tarihî oyunuyla yakaladı.

1972 yılında yayımladığı Erkek Satı’da ise Kurtuluş Savaşı’nda korkusuzca savaşıp onbaşı rütbesi alan Satı’nın, çevresi tarafından saygı duyulan bir kişi olmasına rağmen kocası tarafından horlanıp üzerine kuma getirilişini işleyerek Anadolu’daki tüm emektar kadınların yaşadığı sorunlara ayna tuttu.

1983 yılında Osmanlı devlet yapılanmasını ele aldığı bir diğer biyografik oyunu Barbaros Hayreddin Paşa’de ise Kanunî devrinin siyasî olaylarına değindi.

Altmış beş yıllık yaşamına otuz beşi aşkın radyo oyunu sığdırdı. Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan’nün başrollerini paylaştıkları, televizyonun en uzun süreli yerli dizilerinden “Kuruntu Ailesi”nin de yazarı olarak bilinirliğini arttırdı.

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, İstanbul'da 31 Ocak 1990 tarihinde kalp krizi sebebiyle 65 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
1956 - Radyo Tiyatrosu ve Piyes (bu kitapta Guguklu Saat adlı bir radyo oyunu ile radyofonik piyes yazma tekniği hakkında bilgiler yer alır. 1970’te Radyo Oyunu Yazma Tekniği adıyla yayımlandı).

Tiyatro Oyunları :
1966 - Kabzımal Cemile
1967 - Hamido Kaçırıldı
1968 - Satılık Şapka (birer perdelik beş komedi: Satılık Şapka, Brahms Kapıyı Çalınca, Her şeyin Hayırlısı, Bayram Çorbası, Cankurtaran. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelendiler),
1971 - Koca Sinan
1972 - Erkek Satı
1983 - Barbaros Hayrettin
1988 - Ölüler Diyaloğu
Köprünün Hikayesi

Radyo Oyunlarından bazıları :
Pirinç Mangal
Bıyık Yarışması
Çöpsüz Üzüm
Çeyiz Sandığı
Telefonla Oyun Olmaz
Yazlıkta Misafir
Tansiyon Belası
Lütfen Duygulanmayın
Guguklu Saat
Garip Bir Konuk
Tehlikeli Bir Oyun
Arkada Kalan Gözler
Pırlanta Kolye


Kaynak:Biyografi.info

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu için yapılan aramalar

Fazıl Hayati Çorbacıoğlu, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu biyografi, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu hayatı, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu özgeçmişi, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu hakkında, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu doğum yeri, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu fotoğraf, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu video, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu resim, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu kimdir?, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu kaç yaşında?, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu nereli, Fazıl Hayati Çorbacıoğlu memleketi