Eren Keskin
Eren Keskin Biyografisi
Eren Keskin, 24 Nisan 1959 tarihinde Bursa’da doğmuştur. Tam adı Emire Eren Keskin’dir. Aslen Sivaslı olan Eren Keskin’in babası Kürt, annesi Fatma Sevgi Keskin Çerkes kökenlidir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1984 yılında mezun oldu.
Eren Keskin, avukat olmaya, ortaokul yıllarında, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara'da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamından sonra, “Böyle insanları savunacağım.” diye karar verdiğini ifade etmiştir. 1989 yılında İnsan Hakları Derneğinde çalışmaya başladı. Yıllarca derneğin İstanbul şube başkanlığını yaptı. Halen İHD'nin eşbaşkanlığını yürütmektedir.
Eren Keskin, otuz yılı aşkın bir süredir, Türkiye'de özellikle Kürtler, kadınlar ve LGBTİ + toplumunun temel hak ve özgürlükleri için mücadele etti. Keskin, Türkiye'de sivil toplum yapılarının kurulması, faaliyete geçirilmesi ve güçlendirilmesinde önemli rol oynadı. Avukatlık kariyerinin ilk günlerinde İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) dahil oldu. Keskin yıllarca İHD’de de başkan yardımcılığı yaptı, Eş Genel Başkan olmadan önce ise Derneğin İstanbul şubesinin başkanlığını yaptı.
Eren Keskin, 1995 yılında, Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan "Dünyanın Kürt Halkına Borcu Var" başlıklı yazısında kullandığı Kürdistan sözcüğü sebebiyle 30 ay hapis ve 250 milyon TL para cezasına mahkûm edildi ve altı ay Bayrampaşa Cezaevi'nde kaldı.
Hapishanede geçirdiği süre boyunca sistematik olarak çıplak aramalara, cinsel saldırıya ve gözaltında tecavüze maruz kalan birçok kadınla tanıştı. 1997’de cezaevinden çıktıktan sonra, bu konuya eğilmek amacıyla, 1997 yılında, Jutta Hermans ile birlikte, gözaltındaki kadınların istismarlarını ortaya çıkarmak için “Ulusal Güvenlik Güçleri tarafından tecavüze uğrayan veya başka şekillerde cinsel istismara uğrayan kadınlar için hukuki yardım” projesini oluşturdu. Kurduğu Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'ndaki çalışmaları da dahil çalışmalarına devam etmektedir.
İnsan haklarının savunulması konusundaki meşru ve barışçıl çalışmaları nedeniyle tutuklanan Eren Keskin, saldırıya uğradı ve tehdit edildi. 1994 yılında ve yine 2001 yılında saldırıya uğradı. Ana akım medya ve devlet yetkilileri tarafından cinsel şiddet olaylarını halka açık bir şekilde gündeme getirdiği için hedef alındı. Bir Türk köşe yazarı onu açıkça tecavüzle tehdit etti. İstanbul Barosu, 2003'te bir gazete köşe yazısında 'Kürdistan” kelimesini kullandığı için ruhsatını bir yıl askıya aldı.
Editör kadrosu hapsedilen Özgür Gündem gazetesini desteklemek için dayanışma kampanyası kapsamında Eren Keskin, 2013 yılından kapatıldığı 2016 yılına kadar gazetenin “yazı işleri müdürü” unvanını aldı. Türk milletini “aşağıladığı” ve cumhurbaşkanına “hakaret ettiği” kabul edilen yazılar yayınladığı için mahkûm edildi ve 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şu anda istinaf yolu açık olmakla birlikte kendisi şu anda temyize kadar serbest. Kendisi için yurtdışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Ancak bu yasak 10 Ekim 2018'de kaldırıldı.
Eren Keskin, hakkında “terör örgütü propagandası yapmak”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “gazetede düzeltme ve cevap yazısı yayımlamamak” iddialarıyla 140'tan fazla dava açılmıştır. Bu davaların büyük bir kısmı ifade özgürlüğü hakkını savunmak ve tutuklu gazetecilere sembolik destek sağlamak amacıyla 2013 ile 2016 yılları arasında yürüttüğü Özgür Gündem Eş Genel Yayın Yönetmeni sıfatı vesilesiyle açıldı.
2002 yılında Almanya'nın Köln şehrinde devlet kaynaklı cinsel işkenceden söz ettiği konuşması nedeniyle hakkında dava açıldı. Eren Keskin hakkında, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle 2006 yılında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin 2. fıkrası gereğince hakkında 10 ay hapis cezası verildi, bu karar daha sonra 6 bin YTL para cezasına çevrildi.[9] Eren Keskin, "Bu oyunda yer almayacağım, bu para cezasını ödeyerek özgürlüğümü satın almayacağım." diyerek cezasını para olarak ödemeyeceğini ve 10 ay hapis yatacağını açıkladı. Bunun üzerine İnsan Hakları Derneği tarafından "Eren Keskin'le Dayanışma Ağı" adı altında düzenlenen kampanyaya 8 bin 876 kişi imza attı ve 6 bin TL bağış toplandı. Keskin ve hakkında açılan davaya yönelik Fatih Altaylı'nın sarf ettiği sözler üzerine Basın Konseyi tarafından Altaylı'ya kınama cezası verildi.
Ödüller:
2004 - Aachen Barış Ödülü
2005 - Theodor Haecker Politik Cesaret ve Dürüstlük Ödülü
2017 - Uluslararası Hrant Dink Ödülü
2019 – Martin Ennals Ödülü
2023 – Olof Palme Ödülü
Kaynak:Biyografi.info
Eren Keskin videoları
Eren Keskin için yapılan aramalar
Eren Keskin, Eren Keskin biyografi, Eren Keskin hayatı, Eren Keskin özgeçmişi, Eren Keskin hakkında, Eren Keskin doğum yeri, Eren Keskin fotoğraf, Eren Keskin video, Eren Keskin resim, Eren Keskin kimdir?, Eren Keskin kaç yaşında?, Eren Keskin nereli, Eren Keskin memleketi
- Burhan Uygur 17 Eylül
- Tiger Woods 14 Eylül
- Tuncay Akça 13 Eylül
- Harry Styles 12 Eylül
- Paetongtarn Şinavatra 11 Eylül
- Hamit Emrah Beriş 10 Eylül
- Yeoryos Grivas 09 Eylül
- Meriç Aral 315
- Pınar Hacıbektaşoğlu 185
- Nevzat Demir 114
- Evangeline Lilly 113
- Recep Tayyip Erdoğan 111
- Hasan Heybetli 106
- İbrahim Hacıosmanoğlu 105
- Kaya Çilingiroğlu 96
- Engin Civan 90
- İvana Sert 81
- Danilo Zanna 76
- Onur Osman 73
- Nur Sürer 69
- Oytun Erbaş 69
- Bilal Erdoğan 68
- Meriç Aral 315
- Pınar Hacıbektaşoğlu 185
- Engin Civan 90
- Nur Sürer 69
- Kaya Çilingiroğlu 96
- Evangeline Lilly 113
- İvana Sert 81
- Uğur Dündar 54
- Aslan Özcan 64
- Ebru Gündeş 63