FB TW PIN NWS

Türk askerini 'sıcak bölgeye' istiyor

2006-10-26
NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral James Jones, Türkiye'den destek istedi: "Afganistan'daki Türk askeri başkent Kabil dışında da görev üstlensin..." Amerikalı komutan, diğer ülkelere de resmi talepte bulundu.

Taliban saldırıları karşısında "şaşkına uğradıklarını" itiraf eden NATO Başkomutanı Jones, ülkede askerleri bulunan devletlere çağrıda bulunarak destek artırmaları talebinde bulundu. Daha önce Türkiye'den bölgedeki asker sayısını artırmasını isteyen Jones, bu kez Türk askerinin de güvenli bölge Kabil dışında yani El Kaide militanları ve Taliban'la sıcak çatışmaların yaşandığı "ateş hattında" görev yapmasını engelleyen kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

'BÜYÜK GÜÇ'
Washington'da basın mensuplarıyla konuşan Orgeneral Jones, "Türkiye büyük bir güç ve Afganistan'da fark yaratabilmek için muazzam kapasitesi var" dedi. Türkiye ve Afganistan'daki uluslararası güç ISAF'a asker veren diğer tüm ülkelerden katkılarını artırmasını istedi. Askerlerin görev alanları konusunda kısıtlamalar olduğu müddetçe ek asker göndermenin çözüm olmayacağını söyleyen Jones "Bu, manevra yeteneğimizi kısıtlıyor" dedi.

'BÜYÜKANIT BİLİYOR'
Jones, resmi yazıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 26 ülkeye resmi yazılyla taleplerini ilettiklerini söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Türk yetkililerin konudan haberdar olduğunu belirtti. Talep, önümüzdeki hafta Büyükanıt'ın da katılacağı Brüksel'deki NATO toplantısında ele alınacak. Asker saysının artırılmasına ilişkin talebine karşılık Büyükanıt açık bir dille "terörle mücadele için ek bir güç gönderilmesine karşı olduğunu" söylemişti.