FB TW PIN NWS

TOBB Heyeti Paris’te Lobi Yapıyor

2006-10-11
Türk iş dünyasını temsilen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, Ermeni soykırımın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifi aleyhinde lobi yapmak üzere Paris’te...

TOBB heyeti, aralarında Paris Ticaret ve Sanayi Odası ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres), Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu, MEDEF International (Fransız Sanayiciler Birliği) ile Fransa’nın önde gelen iş adamlarıyla görüştü. Fransız iş dünyasının temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, “yasa teklifinin iki ülke arasındaki ilişkilere vereceği zarara” dikkat çekildi. TOBB heyeti, teklifin geçmesinin ilişkilerde onarılmaz yaralara yol açacağı mesajını vererek, Fransız iş dünyasının hareket geçmesini talep etti.

Hisarcıklıoğlu, “Demokrasi, laiklik ve ifade özgürlüğünün öncülüğünü yapan Fransa gibi bir ülkenin sözde Ermeni soykırımının inkarının yasaklanmasına ilişkin yasa teklifini gündeme getirmesini anlamakta zorluk çektiklerini” söyledi.

Sosyalist Parti’nin sunduğu yasa teklifi aleyhinde lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere Hisarcıklıoğlu başkanlığında bu akşam Paris’e gelen TOBB Heyeti, Fransa’nın sanayici ve işverenler kuruluşu MEDEF ve Fransa ticaret odaları temsilcileriyle çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Düşünce özgürlüğünün önüne engel konulmasını anlamakta güçlük çekiyoruz diyen Hisarcıklıoğlu, çalışma yemeğinden sonra Türk basınına yaptığı açıklamada, Türk iş adamları olarak yasa teklifinden doğan rahatsızlığı dile getirdiklerini belirterek, “Biz Türkiye olarak bu tür bir yasa teklifini kabul edemeyiz” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türk ve Fransız ilişkilerinin büyük ölçüde zarar göreceğini ve bundan iki ülkenin de olumsuz etkileneceğini belirttiklerini kaydederek, “Hislerin değil akıl yolunun seçilmesini Fransız meslektaşlarımıza söyledik” dedi.

Hisarcıklıoğlu’nun ziyaretine, TOBB Başkan Yardımcıları, Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Sanayi Odaları Konseyi ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Ticaret Odaları Konseyi ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak katılıyor.