FB TW PIN NWS

Rock’n Coke’un ardından Placebo’yla

2006-09-11
Placebo’nun solisti Brian Molko ve bas gitarist Stefan Olsdal, NTV’ye konuştu: Hangi duyguyu hissetmenizi istiyorsak o düğmelere basmıyoruz. Hissedeceğiniz duygular, size özel olmalıdır.

Açıkhava müzik festivali Rock’n Coke, sona erdi. 38 sanatçı ve grubun katıldığı festival, 50 bin kişiyi ağırladı. Yağmurun bile durduramadığı festivalin en önemli guruplarından biri, Placebo’ydu. Banu Güven, konserden önce gurubun solisti Brian Molko ve bas gitarist Stefan Olsdal’la konuştu.

On yıl içinde nasıl bir gelişme oldu? Grupla yaşamlarınız arasında paralellik olduğunu söylediniz.

Brian Molko: Bir derece var. Ama bizim yaptığımız şey, yaşadıklarımızdan ve duygularımızdan yola çıkarak bir kurgu yaratmaktı. Günlüklerimizden sayfalar koparıp şarkı yapmadık. Gerçeklerden yola çıkarak kurgu yaptık. Bu bir süreç. Sanatsal sürecin ta kendisi. Tamamen yaşadıklarınızdan yola çıkılarak yapılmış sanat pek ilginç olmaz, sanırım. Bir şeyi ifade etmek için bile o şeyle aranıza bir mesafe koymak zorundasınız. Yoksa objektif bir şekilde anlatamazsınız. Bu yüzden kurgu olmak zorundadır. Elbette cinler ve uzaylılar hakkında yazmıyoruz. Kendi duygularımıza, genel anlamda ise insani duygulara ayna tutuyoruz. Günümüz toplumunda yaşıyoruz. Bunu yaşıyoruz çünkü bunun içindeyiz. Ama şarkılarımız belirli bir sanatsal süreçten geçti. Bu da bizden başka insanlara duygusal boyutta ulaşmalarına imkan verdi. Bu gerçekten çok önemli. Dinleyen biri isterse, yazdıklarımızı kendi hikayesiyle bağdaştırabiliyor. Hollywood filmlerinde yaptıkları gibi, hangi duyguyu hissetmenizi istiyorsak o düğmelere basmıyoruz. Müziğimizi dinlediğinizde hissedeceğiniz duygular size özel olmalıdır. Bu yolda devam etmek istiyoruz.

Medyanın özel hayatınıza bu kadar girmesine ne diyorsunuz? Özellikle sizin. Çok açık yüreklisiniz. Yaşadıklarınızı büyük bir açık sözlülükle anlatıyorsunuz. Bu konuda kendinizi eleştiriyor musunuz? Ne düşünüyorsunuz?

Brian Molko: Medya aslında yapay olanla ilgileniyor. Yüzeyde olanla. Kolay yazabilecekleri, ilgi göreceğini bildikleri şeylerle. Daha derine inmek zordur ve çok zaman ister. Bunu müziğinizle anlatmak isterseniz belki... Hâlâ buradayız, hâlâ müziğimizi yapıyoruz, önemli olan da bu. Halka mâl olmakla ilgilenmiyoruz.

18 Eylül’de Placebo’yu yeniden piyasaya süreceksiniz. Placebo’yu elden geçirirken aklınızdan ne geçiyordu?

Brian Molko: Aynı gibi gelecek. Kesinlikle aynı gibi gelecek. Sadece belki biraz daha gürültülü.
Hepsi bu. Cazdan iyi. Hafif müzik tadında.