FB TW PIN NWS

Gül: ''Türkiye hiçbir zaman AB'ye ilişkin talepkar olmamıştır''

2007-03-31
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Almanya'da yarın yayımlanacak "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesine demeç vererek çeşitli konulara ilişkin soruları cevaplandırdı.


Bakan Gül, Berlin'de düzenlenen AB'nin 50. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına Türkiye'nin davet edilmemesinden üzüntü duyup duymadığına yönelik soru üzerine şunları söyledi:
"Tabii ki orada olmak isterdik. Avrupa Anayasası Sözleşmesi'nin imzalanması törenine katılmak üzere Başbakan Erdoğan ve ben Roma'ya davet edilmiştik. O zamanlar üyelik müzakereleri başlamamıştı. Biz yine de aday ülke olarak belgeye imza attık. Berlin için de böyle bir şeyi isterdik. Türkiye hiçbir zaman AB'ye ilişkin talepkar olmamıştır. Tabii ki AB de Türkiye'nin değerini bilmeli."


Almanya'nın AB dönem başkanlığını da değerlendiren Gül, Almanya'nın diğer AB dönem başkanlıklarına göre çok daha faal olduğunu memnuniyetle müşahede ettiklerini belirtti ve şunları kaydetti:
"Üyelik müzakerelerinde geçen Perşembe günü yeni bir başlık daha açıldı. Almanya'nın dönem başkanlığı sırasında, ön hazırlıkları tamamlanan 3 başlığın daha açılmasını ümit ediyorum. Almanya, bugün bu noktaya ulaşmamıza katkı sağlamıştır.''