FB TW PIN NWS

Babacan Sezer arası gerginlik

2007-01-23
Almanya Başbakanı'yla gittiği Köşk'te Sezer'den 'azar' işiten Babacan, dün Ankara'ya gelen İtalya Başbakanı Prodi'yle Çankaya'ya çıkmadı. Refakatçi bakan olan Babacan'ın teamüllere göre Köşk'e çıkması gerekiyordu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ankara'da temaslarda bulunan İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le yaptığı görüşmeye katılmadı.

Babacan'ın danışmanları, yatırımcılarla programı olduğu için Bakan'ın Prodi'ye eşlik edemediğini açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'e 5 Ekim'de yaptığı Ankara ziyaretinde refakat eden Babacan'ın, Sezer-Merkel görüşmesi sırasında Cumhurbaşkanı tarafından azarlandığı kulislere yansımıştı.

Prodi'yi Babacan karşıladı

Prodi'nin dün başlayan ziyaretinde de refakatçi bakan olarak görevlendirilen Babacan, havaalanında karşıladığı İtalyan lideriyle Başbakanlık'taki resmi törene katıldı.

Diplomatik teamüllere göre Çankaya Köşkü'ne yapılan ziyaret sırasında yabancı lidere eşlik etmesi gereken Babacan'ın Köşk'teki kabulde yer almaması dikkat çekti. Sezer'in İtalya Başbakanı ile yaptığı görüşmede Babacan'ın yerini Türk tarafında Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Acet aldı.

Babacan'ın bu kabulde yer almaması kulislerde Sezer'e küstü mü? yorumlarına neden oldu. Babacan, danışmanları aracılığıyla Milliyet'e, Yabancı yatırımcılarla randevum vardı. Köşk'teki programa katılamayacağımı önceden bildirdim. Cumhurbaşkanı ile aramızda küslük olamaz. Merkel ile katıldığımız toplantıdan sonra 29 Ekim'de Köşk'te yapılan resepsiyona katıldım açıklamasını yaptı. Milliyet'in Hangi yatırımcılarla buluştunuz? sorusunu ise Babacan yanıtsız bıraktı.

Erdoğan'la görüştü

Prodi'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede de, Türkiye'nin AB süreci ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler gözden geçirildi.

Erdoğan, Avrupa Birliği zirvesinde yapılan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulamaya konulmasına dönük niyet açıklamasının uygulanabilir bir karara dönüşmesini bekliyoruz. Kıbrıs sorunu BM çatısı altında çözülmeli derken, Prodi de Kıbrıs'la ilgili Rum ve Türk tarafının geri adım atıp birlikte ileriye gitmesi gerektiğini vurguladı.

AB üyeliğine destek

İtalya Başbakanı Prodi, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliği için desteğini yineleyerek şunları söyledi:
İki taraf da kararlılığını sürdürmeli ve gelişmelere kısa vadeli bakmamalı. Hedeflerinizden ayrılmayın. 2007 zor bir yıl. Hem Türkiye hem de Avrupa için seçim yılı. Bunu anlamamız lazım. Türkiye'nin AB üyeliği bu gibi kısa vadeli amaçlara bağlanmamalı ve bu yöndeki çalışmaların sürdürülmesi gerekir. Kıbrıs konusunda her tarafın bir geri adım atması gerekir. Bu şekilde hepimiz öne doğru bir adım atmış olacağız.

Prodi, dün ayrıca TBMM Başkanı Bülent Arınç ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la da birer görüşme yaptı.

Azarı yalanlamıştı

Sezer, Merkel'i Köşk'teki kabulünde gazetecilerin önünde Babacan'ı azarlamıştı. Babacan, azarın nedeni olarak gösterilen İstanbul'da iftara yetişmeleri gerektiğine yönelik haberleri yalanlamış, Sezer'in, atamalar konusundaki beyanlarının yanlış anlaşılması üzerine kendisiyle konuşmak istediğini bildirmişti.