Hey Dergisi
Türkiye‟de müzik basını denildiğinde ilk akla gelen yayın ise kuşkusuz Hey dergisidir.
Hey, 1970'lerin başından 1980'lerin sonuna dek Milliyet yayın topluluğunca çıkarılan müzik ve gençlik dergisidir. Dergi, en tutulduğu dönemde haftada 60,000 satış sayısını yakaladı.
Hey Dergisi 18 Kasım 1970'te yayın hayatına başlamıştır. Derginin editörü Doğan Şener, önemli muhabir-yazarlarından birisi de Yener Süsoy'dur. Dergi her hafta yerli ve yabancı şarkıların listesini yayınlamıştır. Derginin önemli kalemlerinden biri de 1998 yılında vefat eden gazeteci, yazar ve televizyoncu Erhan Akyıldız'dır. O yıllarda dergide kalem oynatan bir diğer önemli isim Arda Uskan'dır. Müzik yanında sinemaya da yer veren derginin bu sayfalarını Ercüment Akman hazırlıyordu.
1980'li yıllarda Erdoğan Sevgin'in yayın yönetmenliğinde yayın hayatını sürdüren derginin daha sonraki yayın yönetmeni ise derginin kurulduğu yıllarda stajyer olarak görev yapmış Hulusi Tunca olmuştur. 80'lerin ortasından kapadığı tarihe kadar Tunca'nın yönetiminde yayınlanan dergide Kanat Atkaya, İbrahim Seten, Tolga Akyıldız, Erdal Gökkaya, Ramiz Dağlı, Ali Öztürk Lokman Yavuz, Muzaffer Kantarcıoğlu, Afşin Akın, Uğur Çakır ve Şansal İlgün gibi isimler yer almıştır. Yine 80'li yıllarda popüler müzik sanatçılarından Umay Umay ve Rüya Ersavcı'da dergide yazarlık yapmıştır.
1980'li yılların sonunda Cağaloğlu'ndaki binasından önce Ferahevler, daha sonra da Tarabyaüstü'ndeki binasına taşınan Hey Dergisi değişen ekonomik koşullar nedeniyle önce aylık olarak yayınlanmış daha sonra da kapanmıştır. Dergi kapanmadan önce Mayıs 1988'de yayın hayatına Hey Dergisi'nin bir uzantısı olarak başlayan Hey Girl Dergisi bugün halen Doğan Burda Dergi Grubu bünyesinde yayın hayatına devam etmektedir.
Hey Dergisi'nin en çok ilgi gören bölümleri olarak; müzik listeleri, radyo program listeleri, mektup arkadaşı köşesi ve posterler örnek olarak gösterilebilir. Hey Dergisi'nin yayın hayatının son bulmasında Şubat 1987 tarihinde yayın hayatına başlayan ve bugün yine Doğan Burda Dergi Grubu bünyesinde yayınlanmakta olan Blue Jean dergisi ile rekabet edemeyişinin etkisi büyüktür.
Curcuna
1980 yılının ikinci yarısında müzik dergisi Hey'in mizah eki olarak sadece 10 hafta yayınlanabilmiş bir dergi. Karikatürist Nuri Kurtcebe'nin yönettiği dergideki başlıca yazar ve çizerler Nuri Kurtcebe, Necdet Şen, Kandemir Konduk, Kemal Gökhan Gürses, Levent Tarhan ve Fatih Aydoğdu'ydu.
Hey dergisinin adı gençlerin kendi aralarında kullandığı jargonlardan esinlenerek verilmiştir. Derginin kurucuları arasında yer alan gazeteci Arda Uskan, 21 Ağustos 2011 tarihinde Radikal Gazetesinde yayınlanan yazısında derginin isminin nasıl Hey olduğunu şöyle açıklamıştır :
“ … O dönemlerde “woah” “pow” gibi gençlik nidaları modaydı. Bunun Türkçesi „Hey‟ olabilirdi. Doğan Ağabey „Harika‟ dedi ve bu öneri, yirmi yaşlarındaki bir çocuğun yıllarca yayımlanacak bir gençlik dergisinin ismi olarak kabul gördü…”
Hey Dergisinin ilk sayısı “sıfır” olarak yayımlamıştır. Derginin ilk sayısının sayı hanesinde „sıfır‟ yazdıran genel yayın müdürü Doğan Şener bu durumu “İşe sıfırdan başladık..” sözü ile açıklamıştır (Hey Dergisi, 18 Kasım 1970). Dergi kendisini “Türkiye‟nin tek gençlik ve müzik dergisidir” şeklinde konumlandırmıştır.
Hey Dergisi 18 Kasım 1970 tarihinden itibaren kesintisiz olarak 1988 yılının Eylül ayına kadar haftalık periyotta yayınına devam etti. 28 Haziran 1988 tarihinde aylık periyoda geçti, ancak ömrü fazla uzun olmadı. Dergi son sayısını 15 Mart 1989 tarihinde yayınladı. 17 yıl 7 ay aralıksız yayın hayatına devam eden Hey Dergisi, doksanlı yıllarda tekrar yayımlanmaya başladı. Türk pop müziğinin yakaladığı popülerlikten istifade etmek isteyen Doğan Grubu 1994 yılının Nisan ayında dergiyi Milliyet gazetesinin haftalık eki olarak aynı yılın Eylül ayına kadar tekrar yayımladı, dergi 1994 yılının Eylül ayında tamamen kapandı.
Hey Dergisi bir müzik dergisi olmasına rağmen geleneksel bir gazete gibi yönetilmiş ve özellikle yazı işleri bölümünün disiplini ile tarihe geçmiştir. Her sabah yazı işleri toplantısı ile güne başlayan dergi çalışanları müzik gazeteciliğine farklı bir boyut getirmiştir.
- Balım Sultan Dün
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- Vahit Karaarslan 08 Aralık
- Selami Yıldız 06 Aralık
- Anders Fogh Rasmussen 06 Aralık
- Daniel Dubois 02 Aralık
- Meltem Açıkel 31
- Naomi Watts 18
- Meral Avcı 15
- Asena Onur Çakmak 13
- Ege (şarkıcı) 12
- Sera Tokdemir 12
- Asya (şarkıcı) 11
- John Napier 11
- Turgut Zaim 11
- Yul Brynner 11
- Hamdi Alkan 10
- Mustafa Alabora 10
- Alev Alatlı 9
- Yunus Emre Genç 9
- Erdal Acar 8