FB TW PIN NWS
BioRank 4398

Yoshinori Moriwaki

Doğum tarihi : ??.??.1958
Yoshinori Moriwaki kaç yaşında : 66
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Mimar, Mühendis
Yoshinori Moriwaki doğum yeri : Japonya

Yoshinori Moriwaki Biyografisi

Yoshinori Moriwaki, 1958 yılında Japonya’da doğmuştur. Yüksek mimar ve Yüksek inşaat Mühendisidir.

Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Japonya'dan 1999 Marmara depremi sonrası bir aylığına Türkiye’ye geldi. Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, o tarihten beri İstanbul'da yaşıyor.

Yoshinori Moriwaki, Malezya'daki Petronas İkiz Kulelerinin ve Japonya'nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteridir.

Japonya'da deprem bölgesi olan SENDAI'da 13 yıl görev yapmış olan Yoshinori Moriwaki, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği adına İstanbul’da Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerindeki denetim görevlerinin yanı sıra; 1990 yılında Swiss Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy- Honda Otomobil Fabrikası, Şekerpınar - Toyota Fabrikası, Adapazarı - Toyotasa Acil Yardım Hastanesi gibi bilinen projelerde imzası bulunmaktadır. Japon Otomotiv sektörünün Türkiye'de yapmış olduğu yatırımların hemen hemen hepsinde görev almıştır.

Deprem uzmanı olarak bilinen Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin pek çok ilinde birçok eğitim kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonlarında deprem bilgilendirme semineri vermiştir.

Yoshinori Moriwaki, evlidir ve bir oğlu vardır.

Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, deprem öncesi ve sonrasında izlenmesi gereken yolları anlattı.

Kapalı toplanma alanlarının, zorlu hava koşullarındaki önemine dikkat çeken Moriwaki, “Japonya’da kapalı alanlarda toplanma alanları var. Özellikle çok güçlü malzemelerden yapıldığı için yıkılma ihtimali yok. Bu yerlerde su depoları, jeneratörler, yiyecek ve içecek stokları yer alıyor ve belirli zamanlarda yenileniyor. Ancak Türkiye’deki depremde maalesef bu yerlerin de depreme dayanıklı olmadığını gördük” dedi.

Okullarda verilmesi gereken afet yönetiminin de ilk 24 saatteki kurtarma çalışmalarında çok önemli olduğunu aktaran Moriwaki, şöyle konuştu: “Japonya’da herkes deprem anında itfaiye ile birlikte koordineli olarak kurtarma çalışmalarına katılıyor. Buradaki en önemli faktör okullarda verilen deprem eğitimleri ve kurtarma ekipman stoklarının olması. Türkiye’de de tatbikatlar yapılıyor olabilir ancak yeterli değil.”

Depremin ilk günü gerekli müdahalelerinin yapılamadığının altını çizen Moriwaki, “İlk 24 saat yapılacak müdahaleler çok önemli. 72 saatten sonra ise mucizelere kalıyoruz. Bu depremde özellikle ilk 24 saatte gerekli müdahaleler yapılamadı. Bunun nedeni ulaşımın tamamen kapanması. En büyük sorun da burada. Deprem, bu kadar önemli noktaların ne kadar yanlış bir şekilde yapıldığını gösterdi. Yollar uyarılar dikkate alınarak düzgün bir şekilde yapılmalıydı” diye konuştu.

Asıl sorumluluğun devlet ve belediyelerde olduğunun altını çizen Moriwaki, şunları söyledi: “Sendai, Kobe ve Fukuşima’da BM Dünya Afet Riskini Azaltma Konferansları düzenlendi. Bu konferanslarda anlatılan önlemler alınmamış gözüküyor. Türkiye’de yüzde 50 kaçak bina var, bunların yıkılması, yerine depreme dayanıklı binalar yapılması lazım. Ancak Türkiye’de sık sık imar barışı gerçekleştiriliyor. Böyle bir barış olamaz.

6 Şubat 2023 tarihinde olan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından verdiği bir Röportajı:
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay için önemli bir uyarıda bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremin altüst ettiği kentteki fay hattının henüz kırılmadığını söyleyen Moriwaki, "Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum" dedi.

Yıllardır Türkiye’de çalışan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden bahsederek, Hatay Fayı’nın henüz kırılmadığını belirtirken, Marmara depreminden sonra aynı bölgeye yumuşak zemine birçok fabrika yapılmasına dikkat çekti. Moriwaki, bina maliyetini sadece yüzde 2,5 artıran kauçuk tabanlı deprem izolatörü kullanılan binaların, depremlerde yıkılma olasılığının çok güç olduğunu da sözlerine ekledi.

Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattında, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta fayların daha önce kırıldığını dile getiren Yoshinori Moriwaki, hasarın deprem merkezi yerine güneyde daha fazla olduğunu söyledi. Hatay Fayı’nın henüz kırılmadığı uyarısında bulunan Moriwaki, “Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum” dedi.

Aynı şekilde Bingöl Fayı’nın da kırılmadığını vurgulayan Japon deprem uzmanı Moriwaki, Marmara bölgesi için ise yine zaman belirtemeyeceğini ama yüzde 70 ihtimalle 7-7.5 şiddetinde bir deprem öngörüldüğünü aktardı.

Depremlerde oluşan hasarlarda zemin kadar, binaların sağlamlığının çok daha önemli olduğunu dile getiren Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de bulunan 21 milyon binanın yarısından fazlasında ciddi problem bulunduğuna dikkat çekti.

Denetimin oturduktan sonra değil, iskan verilmeden yapılması gerektiğini söyleyen Moriwaki, “Japonya’da yapı denetim sistemi yok ama bina ruhsat oranı yüzde 100’dür. Yani ruhsatsız, denetlenmemiş binanın içine oturulması mümkün değil” dedi.

Mevcut yapı stoku içindekilerden sorunlu olanların bir kısmının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine işaret eden Moriwaki, Bir kısmının ise çok büyük masraflar yapılmadan iyi bir hesaplama ile güçlendirilebileceğini anlattı.

Temelinde özel kauçukların kullanıldığı sismik izolatörlerin bulunduğu binaların, depremin şiddeti ne kadar olursa olsun sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Moriwaki, şu anda hastaneler için zorunlu olan uygulamanın öncelikle okullar olmak üzere tüm binalarda zorunlu olması gerektiğini kaydetti. Kanun değişti: Havalimanlarının etrafına AVM, dini tesis yapılabilecek. Bunun sistemin kurulduğu binalarda kolon ve kirişler için daha az malzeme kullanılacağına işaret eden Yoshinori Moriwaki, bunun bina inşa maliyeti içindeki payının sadece yüzde 2.5 olduğunu ifade etti.

Binası güçlü, dayanıklı okullar toplanma alanı olarak kullanılmasını öneren Moriwaki, burada jeneratör, battaniye, yemek, su gibi malzemelerin hazır bulunması gerektiğini bildirdi.

Depremde yıkılan binalar aynı yerlere değil, mutlaka dağ tarafına doğru yapılması gerektiğini ifade eden Moriwaki, sanayi tesisleri kurulurken de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı ve “1999 yılındaki depremden sonra, İzmit, Yalova gibi şehirlerde yumuşak zeminlere fabrikalar yapıldı. Oysa o dönemin siyasilerinin de söylediği fakat hayata geçiremediği fikir bence mantıklı. Sanayi tesislerinin deprem riski az olan yerlerde toplanması gerekiyor. Yani herkes ve herşey bu bölgede olmasın, nüfus yoğunluğu azaltılsın” uyarısında bulundu.

Türkiye’de sürekli gündeme gelen imar affının çok kötü bir şey olduğunu söyleyen Moriwaki, “Japonya da imar affı, imar barışı diye bir şey yok. Af dediğiniz Japonya’da sadece hapishanelerde olur. O da mahkûm kendisini düzelttiyse yapılır. Binada bir şey düzeltmeden, kaçak bina için para ödeyip imar, ruhsat alabiliyorsunuz. Özellikle İzmir depreminde yıkılan binaların çoğunun imar affından yararlandığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Depremlerde insanların bu yüzden ölmesine rağmen af yapılmasını anlayamadığını söyleyen Moriwaki, “Adeta insanların hayatı para ile değiştiriliyor. Ben bir insan olarak imar affına karşı çıkıyorum. Paraya ihtiyaç olduğu için çıkarıldığı söyleniyor. Ama öbür yandan insan hayatı çalınıyor” dedi.

Kaynak:Biyografi.info

Yoshinori Moriwaki için yapılan aramalar

Yoshinori Moriwaki, Yoshinori Moriwaki biyografi, Yoshinori Moriwaki hayatı, Yoshinori Moriwaki özgeçmişi, Yoshinori Moriwaki hakkında, Yoshinori Moriwaki doğum yeri, Yoshinori Moriwaki fotoğraf, Yoshinori Moriwaki video, Yoshinori Moriwaki resim, Yoshinori Moriwaki kimdir?, Yoshinori Moriwaki kaç yaşında?, Yoshinori Moriwaki nereli, Yoshinori Moriwaki memleketi