Jean de La Fontaine
Jean de La Fontaine Biyografisi
Jean de La Fotaine, 8 Temmuz 1621'de Fransa'da Chateau-Therry'de doğdu. Babası Charles de La Fontaine, bir düke ait Chateau-Thierry'de polis muaviniydi. Annesi Françoise Pidoux ise orta halli bir aileden gelmekteydi. La Fontaine, ailenin en büyük çocuğu idi. Reims'de eğitimine başladıktan sonra 1641 yılının Mayıs ayında Saint-Magloire Okulu'na geçti. Avukat olma yolunda eğitimine devam etti.
1647 yılında babasının isteği üzerine 14 yaşında olan Marie Héricart ile evlendi. Marie, genç ve güzel olmasına rağmen La Fontaine'nin sevgisini kazanmayı başaramadı. Etrafda dedikoduların artması üzerine La Fontaine, bir süreliğine evden uzaklaştı. Bundan sonra hayatını Paris'te geçirmeye devam etti. Karısı ise Chateau-Thierry'de kaldı. Tek oğulları ise annesinin yanında eğitim almaya başlamıştı.
La Fontaine, evliliği bozulmadan önce de Paris'e birkaç defa gitmişti ancak o zamanlar Paris henüz gelişmekte olan küçük bir yerdi. Şair François de Malherbe'nin şiirleri ile tanışmasıından sonra içinde inanılmaz bir edebiyat aşkı doğmuştu. 1654 yılında ilk çeviri eseri "Eunuchus of Terence" yayımlandı. Bu çeviriden aldığı bir miktar parayı ailesine gönderdi. Ancak Paris'te kendi maddi durumu hiç iyi değildi. Hatta kendine ait bazı eşyaları elden çıkarmak durumunda kalmıştı. Kısa bir süre sonra kısa bölümlerden oluşan baladı "Les Rieurs de Beau-Richard"ı yazdı.
Şanssızlığı ve yoksulluğu onu yazmaya daha da itiyordu. Kısa süre içinde yazdığı şiirlerin ve baladların sayısı arttı. 1673 senesinde tanıştığı Madam de La Sabliére, onun hayatının değişmesini sağladı. Bu zamana kadar Paris'te yoksulluk içinde şiirlerini yazan La Fontaine, artık Madam de La Sabliére'nin himayesine girerek, ilim adamları, felsefeciler ve ünlü yazarlarla tanışma fırsatı buldu.
Diğer yazarlar tarafından masal yazarı olarak görülse de La Fontaine'nin bir çok şiiri de bulunmaktadır. Yazdığı masallarda hayvanlara ahlaki değerler ve kişilik karatarak bazı kişileri tenkid etmiş ve ahlaki dersler vermiştir. Edebiyatta teşhis ve intak sanatını kullanmıştır. Bu tarz eserleriyle döneminde geç üne kavuşan La Fontaine, eserlerinde iyi ile kötüyü ayırt edici şekilde belirtir.
La Fontaine'nin masalları toplamda 238 adet olup, bunlar 12 kitapta toplanmıştır. 1668'de basılan ilk kitapta toplam 124 masal vardı. İkinci cild 1678'de en son kitap ise 1694'te basılmıştı. Masal ve şiirlerinin yanında roman ve piyes çalışmaları da olmuştu. 1695 yılında "Kontes" adlı şiirli hikayesi sayesinde Fransız Akademisi'ne kabul edilmişti. Kısa bir süre sonra 13 Nisan 1695'te Paris'te öldü.
Eserleri Türkçe'ye Recaizade Mahmut Ekrem, Tevfik Fikret ve Orhan Veli Kanık tarafından çevrilmiştir.
Kaynak:Biyografi.info
Jean de La Fontaine kitapları
-
The Ant and the Grasshopper
Yarın tarihi : 2014-05-27
Yayınevi : SİS YAYINCILIK
Çocuk Kitapları » Okul Öncesi » Masal
Diğer Dildeki Yayınlar » İngilizce -
La Fontaine'den Seçmeler / Gençler İçin Seçme Eserler -8
Yarın tarihi : 2014-03-18
Yayınevi : KUŞAK YAYINLARI
Çocuk Kitapları » Hikaye
-
La Fontaine'den Seçmeler / 100 Temel Eser
Yarın tarihi : 2012-01-01
Yayınevi : EVRENSEL İLETİŞİM YAYINLARI
Çocuk Kitapları » Okul Öncesi » Masal
Jean de La Fontaine için yapılan aramalar
Jean de La Fontaine, Jean de La Fontaine biyografi, Jean de La Fontaine hayatı, Jean de La Fontaine özgeçmişi, Jean de La Fontaine hakkında, Jean de La Fontaine doğum yeri, Jean de La Fontaine fotoğraf, Jean de La Fontaine video, Jean de La Fontaine resim, Jean de La Fontaine kimdir?, Jean de La Fontaine kaç yaşında?, Jean de La Fontaine nereli, Jean de La Fontaine memleketi
- Lando Norris Dün
- Rikki 06 Ekim
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Nevhiz 23 Eylül
- Oscar Piastri 21 Eylül
- Burhan Uygur 17 Eylül
- Yılmaz Erdoğan 155
- Tomris Giritlioğlu 128
- Biricik Suden 127
- Cemil Kazancı 119
- Mazhar Alanson 105
- Rahmi Özkan 104
- Pınar Hacıbektaşoğlu 99
- Müge Dağıstanlı 90
- Recep Tayyip Erdoğan 88
- Nevzat Demir 86
- Mehmet Uçum 85
- Oytun Erbaş 78
- Serhat Ulueren 77
- Çağrı Doğanay 74
- Rahmi Koç 73
- Eren Eğilmez 55
- Mehmet Uçum 85
- Çağrı Doğanay 74
- Yılmaz Erdoğan 155
- Pınar Hacıbektaşoğlu 99
- Müge Dağıstanlı 90
- Rahmi Koç 73
- Cemil Kazancı 119
- Rahmi Özkan 104
- Recep Tayyip Erdoğan 88