Alaeddin Şensoy
Alaeddin Şensoy Biyografisi
1949 yılında İzmir Radyosu’nun açtığı sınava girdi ve kazandı. İzmir Radyosu’nda çalışmaya başladı. Burada Mehmet Kasabalı, Necdet Varol ve Cüneyt Orhon gibi kıymetli hocalarla tanıştı. Bu hocalardan nota, usul, solfej ve makam dersleri aldı. Aynı zamanda Divan Edebiyatı ve buna bağlı olarak Türk Klasik Müziğinin geleneksel formlarını analiz etti ve üzerinde yazılı çalışmalar yaptı. Askerlik görevini İstanbul'da yerine getirmesi sesinin, müziğin bu ticari merkezinde de tanınmasına neden oldu.
İstanbul Radyosunda önce batı müziği, sonra da Türk musikisi diskotek şefiği yaptı. 1967 yılında İstanbul Radyosu’ndaki memuriyetinden istifa etti. Serbest çalışma hayatına başlayan Alaaddin Şensoy, radyo yayınlarında solist ve koristlik yapmaya devam etti. Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı. Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu.
1960 yılında ise bestekârlık hayatına başladı. Klasik Türk müziğinin 20 yüzyıldaki önemli bestecisi ve ses sanatçısı Alaaddin Şensoy’un “1960 – 1974 Kayıtları” adıyla albümü yayınlandı, sanatçı tarafından bestelenmiş birçok eserin yanında diğer bestekârların eserleriyle bazı halk türküleri de yer aldı. Ses sanatçısı ve bestekâr olarak yaşamını sürdürdü. Birçok taş plak ve long play dolduran Alaaddin Şensoy, en son YKB kültür yayınlarında albüm yaptı.
İlk beste denemelerini henüz İzmir Radyosundayken kaleme almaya başladı. Fakat bestekârlık sahasında esas ivmeyi 1980'li yılların başında gösterdi. Aynı zamanda bestelediği şarkıların güftelerini de yazması ve yazdığı güftelerin başka besteciler tarafından ezgilenmesi ile de tanındı.
Sözlerini Salih Korkmaz'ın yazdığı "Kadere Bak" adlı şarkısı ile Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Yarışmasında Altın Kelebek ve aynı yıl Milliyet Gazetesinin düzenlediği Yılın En Sevilen Şarkısı Yarışmasında sözleri kendisine ait "Büyüleyen Gözlerinle", "Biliyorsun Bir Zamanlar" sözlerini Salih Korkmaz'ın yazdığı "Ağlamışım Gülmüşüm" ve sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün yazdığı "Anılara Yolculuk" adlı şarkılarla ödüller aldı.
1990'ların başından itibaren TRT Kurumu Müzik Denetim Üyeliği ve Şeflik görevlerine getirilen Alaeddin Şensoy Türkiye Radyo ve Televizyonu için pek çok canlı ve banttan yayınlanan Türk Müziği Programını hazırladı ve yönetti. 1996 yılında TRT'den yaş haddi nedeniyle emekli oldu.
Alaaddin Şensoy, Amerika, Asya, Avrupa ve Avustralya'yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avustralya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera House'da sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu.
Alaaddin Şensoy, 1962 yılında Bergama'da tanıştığı Ayhan Şensoy ile evlendi ve bu evlilikten 1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi.
17 Şubat 1997 tarihinde İzmir’de rahatsızlanarak Yeşilyurt'taki Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Alaaddin Şensoy, 65 yaşında ölmüştür.
Eserlerinden bazıları:
- Kadere Bak"
- Yıllardan sonra seni görmek istedim
- Her akşam karanlıktan uykusuz geçmedim mi
- Kim derdi ki sevgilim bu aşk yarım kalacak
- Ağlatıp küstüreceksen
- Âşık mıyım bilmem neyim
- Aşkınla her akşam içerken seni
- Bir damla sevgiyi mumla ararken
- Çektiğim acıları tatmadı mecnun bile
- Geceler yol aldı sabaha doğru
- Gönül bahçemdeki yağmur tânesi
- Gönlümün Bahçesinde Bir Gonca Gülsün
- Güneşin kavurduğu
- Dilek Ağacı
- Ayrılık acısını gurbete çıkan bilir
- Yollar bitmez gide gide
- Sevdâdır şu kalbe dolan
- Özlesem de seni her ân
- Büyüleyen gözlerinle
- Biliyorsun bir zamanlar
- Bahar vakti gelecektin
- Ağlamışım gülmüşüm kırılıp dökülmüşüm
- Açmam açamam söyleyemem çünkü derinde
Kaynak:Biyografi.info
Alaeddin Şensoy videoları
Alaeddin Şensoy için yapılan aramalar
Alaeddin Şensoy, Alaeddin Şensoy biyografi, Alaeddin Şensoy hayatı, Alaeddin Şensoy özgeçmişi, Alaeddin Şensoy hakkında, Alaeddin Şensoy doğum yeri, Alaeddin Şensoy fotoğraf, Alaeddin Şensoy video, Alaeddin Şensoy resim, Alaeddin Şensoy kimdir?, Alaeddin Şensoy kaç yaşında?, Alaeddin Şensoy nereli, Alaeddin Şensoy memleketi
- Raci Kaya Bugün
- Pakize Başaran Dün
- Kadri Ünalan 24 Eylül
- Engin Benli 23 Eylül
- Sönmez Atasoy 22 Eylül
- Emin Ongan 21 Eylül
- Funda Erdal 20 Eylül
-
Muhammed Yakut
2447
-
Hiram Abas
736
-
Danyal Topatan
564
-
Rahmi Koç
292
-
Seda Sayan
222
-
Ömer Koç
170
-
Metin Şentürk
161
-
Yalçın Dümer
161
-
Oktay Kaynarca
155
-
Bülent Ersoy
137
-
Hıfzı Topuz
136
-
Esin Maraşlıoğlu
134
-
Türkan Sabancı
132
-
Muhterem Nur
131
-
Hz Muhammed
116
-
Hıfzı Topuz
136
-
Danyal Topatan
564
-
Esin Maraşlıoğlu
134
-
Yalçın Dümer
161
-
Hiram Abas
736
-
Ömer Koç
170
-
Rahmi Koç
292
-
Haldun Simavi
101
-
Hz Muhammed
116
-
Raşid el-Mektum
52