FB TW PIN NWS

Kanser tedavisinde grip virüsü kullanılacak

2007-01-11
İngiliz bilim adamları kanserle savaşmanın alternatif yollarını arıyorlar. Bilim adamları, bu bağlamda, tümörlere bulaşarak onları bozan grip virüsleriyle, ilerlemiş kanser vakalarının tedavisi üzerinde çalışılıyor. Eğer virüs terapisi başarıya ulaşırsa hastalar, radyo terapi ve kemoterapinin birtakım yan etkilerine maruz kalmayacaklar.

Oxford Üniversitesi gen terapistlerinden Leonard Seymour, Londra ve Amerika’daki meslektaşlarıyla beraber gen terapisi üzerinde çalışıyor. ,İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi Seymour’un alternatif arayışlarından umutlu olduklarını söyledi.

Virüsler kanserli hücreye yerleşecek

Seymour, virüs yönteminin kemoterapiden çok daha etkili bir tedavi yöntemi olacağının müjdesini veriyor: “Eğer bir kanser vücudun bağışıklık sistemine zarar vermese bağışıklık sistemi onu zaten yok eder. Yani kanser hücreleri bağışıklık sisteminden etkilenmiyor, dolayısıyla virüsü kanserli hücrenin içine yerleştirebilirseniz, bağışıklık sistemi bu virüslerin çoğalmasını engelleyemeyecek. Çok az miktarda virüsün kanserli hücreye girmesi yeterli olacak. Bu virüsler çoğalacak ve her hücrede milyonlarca virüs tümörlü hücreyi bozacak ve süreci tekrarlayacaklar.”

Fareler üzerinde yapılan deneyler, virüslerin standart kanser ilaçlarından daha etkili olduğunu gösterdi. Ancak bu yöntem, kanserli hücreler ulaşılamayacak noktadaysa kullanılamayacak.

Amaç virüsü bağışıklık sisteminden kurtarmak

Burada amaç virüsleri vücudun bağışıklık sisteminin kapsama alanından çıkarmak. Böylece virüsün kemoterapi ilaçlarının yaptığı şeyi yapmasına izin verilecek. Kan ile yayılacak ve virüsleri bulacaklar.

Buna en büyük engeli ise virüsleri, bağışıklık sistemi tarafından yok edilmeden kan akışı yoluyla hücreye ulaştırmak. Seymour ve arkadaşları virüse polimer bir kılıf geçirerek onu gizli bir virüs haline getiriyor.Gizli virüs tümöre ulaştıktan sonra tümörün içinde çoğalıyor ve bu kopyalarda polimer kılıf olmuyor. Dolayısıyla bunlar tümörden dışarı çıkarsa bağışıklık sistemi tarafından kolaylıkla tanınıp yok edilebiliyor.

Terapi daha çok hastaların yüzde 75’inin kurtarılamadığı ilerlemiş kanser vakalarında kullanılacak. İngiltere Kanser Araştırmaları Başkanı Richard Sullivan, bu yeni ve önemli araştırmayı desteklemekten mutluluk duyduğunu söyledi. “Her ne kadar henüz araştırmanın ilk evrelerinde de olsak, bu, özellikle ileri derecedeki kanser vakalarını tedavi edebilecek, potansiyeli yüksek bir çalışma.”