FB TW PIN NWS

KOSGEB

KOSGEB

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş kamu kurumudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan KOSGEB, 20 Nisan 1990 tarihli ve 3624 sayılı yasayla kuruldu. Merkezi Ankara'da olan ve tüm illerde müdürlükleri bulunan KOSGEB, tüzel kişiliği haiz özel bütçeli bir kuruluştur.

Kurulduğu tarihten Mayıs 2009'a kadar sadece imalat ve üretim sektörlerine destek sağlayan KOSGEB, 5 Mayıs 2009 tarih ve 27219 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5891 sayılı Kanunla birlikte hizmet ve ticaret sektörlerini de kapsamı alanına almıştır.

KOSGEB destek ve hizmetleri tamamen ücretsiz ve aracısız olup, veri tabanına kayıt, destek programlarına başvuru ve ödeme süreçleri tamamen online olarak E-Devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Destek Programları
Girişimcilik Destekleri
İleri Girişimci Destek Programı
Geleneksel Girişimci Destek Programı
İş Planı Ödülü Destek Programı
AR-GE Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı
KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
Stratejik Ürün Destek Programı
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
İşletme Geliştirme Destek Programı
KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı
İşbirliği Destek Programı
Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
Yurtdışı Pazar Destek Programı
KOBİ Finansman Destekleri
KOBİ Finansman Destek Programı
İŞGEM/TEKMER Destek Programı
Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri
Enerji Destekleri
KOSGEB kurumu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği artırma yatırımları için de finansman sağlar.

Enerji Desteklerine Uyan Başlıca Sektörler
Hizmet Sektörü
İmalat Sektörü
Ticaret Sektörü
Bu alanlarda faaliyet gösteren küçük veya orta ölçekli limited ve anonim şirketler ya da şahıs şirketleri, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve enerji verimliliği geliştirme yatırımları için KOSGEB'e enerji teşviki başvurusu yapabilir.

Enerji Desteği Miktarı
Geri ödemesiz alınabilecek desteklerde en üst limit, 30.000 TL'dir. KOSGEB kapsamındaki hibe ve destekler, aşağıdaki proje türleri için değişen miktarlarda verilir:

Ön etütler
Detaylı etütler
Verimlilik artırıcı projeler
Enerji yöneticisi eğitimi programları
Destek miktarı, bu proje türlerine göre karşılanması öngörülen ton eşdeğer petrol (TEP) değeri de hesaba katılarak belirlenir.

Enerji Desteği Geri Ödeme
KOSGEB teşvikleri geri ödemelidir, verilmesi kararlaştırılan destek kadar teminat alınır. Proje bitimi sonrasındaki ilk 12 ay ödemesi olmayan geri ödemeli destekler, bu periyottan sonra altı eşit taksitte ve dörder aylık dönemler halinde geri ödenir.