Guinness Rekorlar Kitabı
Guinness Dünya Rekorları (İngilizce: Guinness World Records), 1955-2000 yıllarındaki adıyla Guinness Rekorlar Kitabı (İngilizce: The Guinness Book of Records), her yıl basılan ve hem insanlar tarafından kırılan hem de doğanın aşırılıklarının neden olduğu dünya rekorlarını barındıran bir referans kitabıdır. En çok satan kitap serisi dünya rekoruna sahiptir. Ayrıca Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitap olma özelliğini taşır.
Rekorlar aşağıdaki kategorilere ayrılmıştır:
İlginç Özellikler
Doğal Dünya
Bilim ve Teknoloji
Sanat ve Medya
Modern Toplum
Gezi ve Taşıtlar
Sporlar ve Oyunlar
Her yıl yayınlanan ve hem insan başarılarının hem de aşırılıkların dünya rekorlarını listeleyen Guinness Rekorlar Kitabı oldukça ilginç bir geçmişe sahip. İsminde de yer aldığı üzere, kitabın gerçekten de Guinness bira fabrikasıyla bir alakası var mı? Gelin, bizi her yıl şaşırtmayı başaran bu rekorlar kitabının ardında yatan ilginç hikayeye yakından bakalım.
Guinness Rekorlar Kitabı, Sir Hugh Beaver tarafından 1955 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Guinness Bira Fabrikası'nın Genel Müdürü Sir Beaver, katıldığı bir av partisinde arkadaşlarıyla Avrupa'nın en hızlı kaz türünün hangi ülkede olduğu konusunda tartışırlar. Ancak tartışma sonuçsuz kalır çünkü bu konuda herhangi bir referans kitap yoktur. Bu düşünce ile birlikte, Sir Beaver ve arkadaşları, Avrupa'daki en hızlı kaz türünün hangi ülkede olduğu gibi sorulara cevaplar bulabilecekleri bir referans kaynağı oluşturmaya karar verdiler. Anlaşılacağı üzere kitap, barlardaki ve partilerdeki içinden çıkılmaz tartışmaları çözmek için bir 'gerçekler kitabı' fikri olarak başladı.
Söylenenlere göre Sir Hugh Beaver, kitabın ortaya çıkışı üzerine şu ifadeleri kullandı: “Ülkemin barlarında sırf çözümsüz tartışmalar yüzünden kim bilir kaç kavga çıktı, kaç kez ‘en iyi avcı benim, en büyük ev bana ait’ gibi anlamsız konular yüzünden tartışmalar yaşandı. Üstelik bunlar sadece kişiler arasında maddi değil, manevi anlamda da tahribat yarattı. Buna kesinlikle bir son vermeliyim.”
Bu fikir, daha sonra Guinness Rekorlar Kitabı olarak bilinen kitabın ortaya çıkışına yol açtı. İlk olarak 1955 yılında yayınlanan kitap, o dönemde Avrupa'nın en hızlı kazı gibi sorulara cevaplar içeriyordu. Ancak zaman içinde, kitap tüm dünyada en büyük, en küçük, en uzun, en hızlı ve benzeri sorulara cevaplar bulabilecek bir referans kaynağı haline geldi. Bugün, Guinness Rekorlar Kitabı, dünya çapında en çok satan kitaplar arasında yer almakta ve tüm dünyada milyonlarca insan tarafından okunmaktadır. Her yıl güncellenen kitap dünya çapındaki en ilginç rekorları içermektedir.
- Tiger Woods 14 Eylül
- Tuncay Akça 13 Eylül
- Harry Styles 12 Eylül
- Paetongtarn Şinavatra 11 Eylül
- Hamit Emrah Beriş 10 Eylül
- Yeoryos Grivas 09 Eylül
- Nevzat Çelik 08 Eylül