FB TW PIN NWS

İsrail kabinesi, genelkurmay başkanlığına emekli tümgeneral Gabi Aşkenazi'nin atanmasını onayladı.

2007-02-05
Hükümet, iki hafta önce, bu göreve Aşkenazi'nin getirileceğini açıklamıştı.

Gabi Aşkenazi, 1976'da Uganda'nın Entebbe Havaalanı'nda 100'den fazla rehinenin kurtarıldığı operasyona katılan komandolardandı.

52 yaşındaki Aşkenazi son olarak İsrail Savunma Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerindendi.

Muhtemel yeni görevinde Gabi Aşkenazi'nin tek rakibi olarak görülen Korgeneral Moşe Kaplinsky ise adaylıktan çekilmişti.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Lübnan'da Hizbullah'a karşı verilen savaş sırasında orduda yetkili bir isim olmamasının, Aşkenazi için avantaja dönüştüğü belirtiliyor.

İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı Korgeneral Dan Halutz Ocak ayında istifa etmişti.

Halutz Lübnan'da giriştikleri askeri operasyondaki herhangi bir başarısızlığın sorumluluğunu da üstlendiğini söylemişti.

Ancak Halutz'un istifası sonrası Başbakan Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz'e de, istifa etmeleri yönünde baskı artmış; eski genelkurmay başkanlarından Moşe Yalon, Peretz'e kamuoyu önünde istifa çağrısında bulunmuştu.

Entebbe Baskını'ndaydı

İsrail'in yeni genelkurmay başkanı Gabi Aşkenazi genç bir piyade olarak 1973'teki Yom Kippur Savaşı'na katılmıştı.

Gabi Aşkenazi 1976'da da komando olarak, İsrail'in, Filistinli ve Alman hava korsanlarınca rehin alınan ve Uganda'nın Entebbe Havaalanı'na götürülen 100'den fazla rehinenin kurtarıldığı operasyonuna katıldı.

1978'de Lübnan'da bir çatışma sırasında yaralanan Aşkenazi, gerek 1982'de Lübnan'ın işgali, gerekse de İsrail'in 2000'de Güney Lübnan'dan çekilmesi sırasında İsrail ordusunda görevliydi.

2005 yılında da Gabi Aşkenazi'nin genelkurmay başkanlığı gündeme gelmiş ancak bu göreve ilk kez Hava Kuvvetleri'nden bir isim olan Dan Halutz'un getirilmesi üzerine Aşkenazi emekliye ayrılmıştı.