Fulbright
Fulbright Programı, Amerikan Kongresi tarafından 1946'da, 2. Dünya Savaşı bitiminde, eğitimsel ve kültürel değişim yoluyla ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek için oluşturulmuştur. Bu yasanın fikir babası olan Senatör J. William Fulbright, bu programı silahlı çatışmaya karşı atılan bir adım olarak görmüştü.
Fulbright Programı, Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programıdır. Bu program sayesinde Amerikalı öğrenciler ve sanatçılar dünyanın her yerindeki eşsiz kaynaklardan faydalanabilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenler de Amerika’da eğitim alabilmektedirler. Fulbright Programı, ülkelerin giderek birbirine daha da bağımlı hale geldiği bir dünyada kişilere, kendilerini uluslararası alanda geliştirme fırsatını sunmaktadır.
Fulbright Programı, 1949 yılında Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan bir anlaşmanın ardından, TBMM’den 1950 yılında çıkarılan 5596 sayılı yasa çerçevesinde Türkiye'de de faaliyete başladı. Komisyonun bütçesi Türk ve Amerikan hükümetlerince ortaklaşa karşılanır.
Fulbright Eğitim Komisyonu, Türk ve Amerikalı öğrenci, araştırmacı ve profesyonellere kültürel değişim programları aracıyla akademik faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için burslar sağlar.
Yüksek lisans bursunu kazanan öğrencilere kabul aldıkları okulun eğitim süresine göre 1 ya da 2 akademik yıl boyunca yıllık (okul ücreti ve geçim masrafları dahil) 35,000 Amerikan Doları'na kadar maddi destek ile gidiş-dönüş uçak bileti sağlanır. Verilen burs karşılıksızdır.
Öğrenciler, bursa başvurdukları yıldan bir sonraki yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimlerine başlamak durumundadırlar. Burs, öğrencinin seçildiği akademik yıl için geçerli olup başka akademik yıla ertelenmesi ya da öğrencilerin programlarına erken başlamaları mümkün değildir.
Öğrencilerin ABD’deki üniversitelere başvuru ve yerleştirme işlemleri, Amerika’da bulunan Institute of International Education (IIE) tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda, bursu almaya hak kazanan öğrenciler bireysel başvuru da yapabilirler. Öğrenciler, okullara başvuru ve yerleştirme sürecinde ABD’de bir başka akademik programa katılamazlar.
Fulbright bursiyerleri, pasaport ve vize işlemlerinden şahsen sorumludurlar.
Bursun karşılığında zorunlu hizmet yoktur; ancak öğrencinin, ABD’deki öğrenimini tamamladıktan sonra, ABD J-1 Vizesi kuralı gereği, Türkiye'ye dönme zorunluluğu vardır.
- Aka Gündüz Temur Dün
- Vahit Karaarslan 08 Aralık
- Selami Yıldız 06 Aralık
- Anders Fogh Rasmussen 06 Aralık
- Daniel Dubois 02 Aralık
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım