FB TW PIN NWS

Büyükanıt: ''Savaş gemisi gönderilmedi''

2007-02-02
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Rum yönetiminin Kıbrıs çevresinde petrol arama girişimiyle başlayan krizin ardından Ada açıklarına savaş gemileri gönderildiği şeklindeki iddiaları yalanladı.

Büyükanıt, Dışişleri Bakanı Gül ile görüşmek için Dışişleri Bakanlığı'na geldi.

Büyükanıt Bakanlığa girişte, Doğu Akdeniz'e savaş gemileri gönderdiğine ilişkin haberin hatırlatılması üzerine, "Doğu Akdeniz ve Ege'de zaten devamlı görev yapan, devriye gezen gemilerimiz var. Dışişleri Bakanlığı ile müşterek çalışmalarımız var. Bizim yeni gemi göndermemize ihtiyaç yok" dedi.

Petrol kriziyle ilgili konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Talat ise, "Kıbrıs'ta yasal bir yönetim, yasal bir hükümet yoktur. Dolayısıyla yasal olmayan bir hükümetin komşu ülkelerle petrol konusunu görüşmesi ve tek başına anlaşmalar bağlaması kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

Talat, "Bütün Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkeler ve özellikle yakın ülkeler, münhasır ekonomik bölge anlaşmalarında ve tartışmalarında taraf olmak durumundadır. Dolayısıyla Türkiye'nin açıkça ortaya koyduğu bu konular, görüşülerek ele alınmalıdır. Birlikte ele alınması yaklaşımı doğru bir yaklaşımdır. Kaldı ki Kıbrıs Rum yönetimi, Kıbrıs'ı bir bütün olarak temsil etmemektedir" ifadesini kullandı.

Ankara Lübnan'a nota vermişti

Ada'daki gelişmeleri yakından takip eden Ankara, Rum yönetimiyle Petrol Arama Anlaşması imzalayan Beyrut yönetimine 29 Ocak'ta nota vermişti.

Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve KKTC'nin haklarının ihlal edilmek istendiği belirtildi.

Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki hassasiyetin tüm dünya tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Notada ayrıca Kıbrıs Rum yönetiminin hukuken ve fiilen adanın tamamını temsil etme ve Rumların, Kıbrıslı Türkleri de kapsayacak şekilde ikili anlaşma yetkisi bulunmadığına vurgu yapıldı.

Türkiye, bundan böyle Lübnan yönetiminin konuyla ilgili Rumlarla yapmayı planlandığı anlaşmalarla ilgili Ankara'ya görüş sormasını da talep etti.

Rum medyasına göre, Doğu Akdeniz ülkeleri, Türkiye'nin uyarılarını dikkate alarak, Kıbrıs Rum kesimiyle yaptıkları ya da yapmak üzere oldukları petrol arama anlaşmalarını gözden geçirme kararı aldı. İlk olarak Mısır, Rumlarla imzaladığı anlaşmayı üç yıllığına dondurdu.

Ada çevresinde petrol rezervi bulundu

Norveç petrol arama şirketleri, geçen ay, ada çevresinde ilk etapta 400 milyar dolar değerinde 8 milyar varillik petrol rezervi tespit etmişti.

2005'te, Mısır'la denizde ekonomik sınırı belirleyen anlaşma imzalayan Rum yönetimi, geçen ay da benzer bir anlaşmayı Lübnan ile imzalamıştı. Rum yönetimi son olarak, Suriye ile temas kurdu.

Türkiye daha önce Suriye ve Mısır'ı da bu konuda dikkatli adım atmaları konusunda uyarmıştı.